MMF: Koronavirus je ozbiljna neizvesnost, treba smanjiti druge rizike

Foto/Tanjug/Xiao Yijiu/Xinhua via AP
313

Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva smatra da epidemija koronavirusa u Kini predstavlja najveću neizvesnost s kojom se suočava globalna ekonomija i da ministri finansija G20 i centralni bankari treba da preduzmu mere za smanjenje drugih rizika kao što su trgovina, klimatske promene i nejednakost.

Međunarodni monetarni fond procenjuje da će se kineska ekonomija u kratkom roku oporaviti ukoliko se poremećaji izazvani koronavursom brzo završe, dok bi širenje epidemije rezultiralo “oštrijim i dugotrajnijim usporavanjem rasta Kine“, uz veće globalne posledice, napisala je Georgieva u današnjem blogu na veb sajtu Fonda.

Ona je podsetila da je MMF u januaru prognozirao jačanje globalnog rasta u 2020. godini na 3,3 procenta sa prošlogodišnjih “razočaravajućih” 2,9 procenata, pošto su uočeni znaci stabilizacije i smanjenja rizika, uključujući postizanje prve faze trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a.

Međutim, dodaje Georgieva, u januaru nismo predvideli globalnu zdravstvenu opasnost, što je, kako navodi, činjenica koja podseća kako nepredviđeni događaji mogu da ugroze krhki oporavak rasta.

Ističući da je globalna ekonomija daleko od čvrstih temelja, šefica MMF-a je poručila da je, i prema najboljim scenarijima, projektovana stopa rasta u svetu još uvek skromna u previše delova planete, podvlačeći potrebu da se reše i smanje neizvesnosti koje su vezane za pitanja poput trgovine, klimatskih promena i nejednakosti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More