Bolnici u Kosovskoj Mitrovici nedostaju lekovi, uslovi rada su otežani

Foto/Unsplash/Marlon Lara
186

KOSOVSKA MITROVICA – Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, jedna od ustanova najviše pogođena prištinskim taksama na robu iz centralne Srbije, radi u otežanim uslovima, nedostaju lekovi, hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu, rekao je danas direktor KBC-a Milan Ivanović.

Situacija nije ni malo laka, jer je KBC u Kosovskoj Mitrovici praktično najznačajnija zdravstvena ustanova u kojoj se leče Srbi, u njemu se radi 75 odsto stacionarnih usluga na KiM, rekao je Ivanović.

On je naveo da svakog dana tu leži između 350 i 400 pacijenata, a godišnje se uradi oko 1.800 operacija i više od 600 porođaja.

Ivanović je za RTS rekao da je to jedina stacionarna ustanova na KiM koja nije sanirana.

“Sve ostale ustanove i bolnice, a ima ih 23 u kojima rade Albanci i gde se leče, sanirane su od strane međunarodne zajednice”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, radi se u otežanim uslovima, i osim problema sa snabdevanjem ne samo lekovima, postoji problem dolaska pacijenata sa prostora južne srpske pokrajine.

Zbog nebezbednosti ljudi nerado napuštaju svoje domove, enklave, pa se često javljaju u odmaklom stadijumu bolesti kada je lečenje znatno teže, pojasnio je Ivanović.

“U ovom trenutku nedostaju lekovi, ali ne samo oni, već i ostale potrepštine kao što su hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu”, naglasio je Ivanović.

Kako je naveo, najosetljivije je snabdevanje lekovima.

“U nizu prethodnih godina, Priština je pokušavala na sve moguće načine da oteža život naših građana posebno naših pacijenata i da stvori katastrofalne uslove za život i za lečenje. To se planski organizovalo da bi se izazvalo i etničko čišćenje Srba sa ovog prostora, posebno iz severnog dela”, rekao je Ivanović.

Ukoliko se situacija produži dugoročno, Ivanović kaže da postoji humanitarna kriza u nestašici pojedinih antibiotika, anestetika, citostatika.

“Ako se nastavi situacija s blokadom i drakonskim sankcijama, ovo može prerasti nemogućnost lečenja naših pacijenata. Za sada uspevamo da adekvatno zbrinemo uz pomoć ministarstva (zdravlja Srbije) i naše države i da teškoće savladamo u kratkoročnom periodu”, zaključio je Ivanović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More