Ukradena kruna iz 18. veka nađena u Holandiji i vraćena u domovinu

Foto/Unsplash/Pro Church Media
57

Retka, izuzetno vredna kruna iz 18. veka, koja je bila ukradena vraćena je danas Etiopiji, javio je AP.

Kruna je nađena u Holandiji pre dvadeset godina, a vlada te zemlje posredovala je u primiopredaji jer je uverena da joj je to bila dužnost, navedeno je u saopštenju vlade.

“Ovo je istorijski dan za nas. Ja još ne znam kako su kruna i još neki predmeti ukradeni i odneta iz Etiopije”, izjavio je etiopski ministar kulture i turizma i dodao da su ukradeni još neki predmeti iz crkve uključujući i jedan krst.

Etiopija kao i druge afričke zemlje insistira da se vrate artefakti iz muzeja i privatnih kiolekcija širom sveta. Prošle glodine je Nacionalni vojni muzej Velike Britanije najavio da će vratiti Etiopiji dva pramena kose cara Teodorosa koji je bio veoma poštovan vladar.

Holanska vlada je u saopštenju napisala da je kruna vlasništvo Etiopske pravoslavne crkve i da je nestala iz pravoslavne crkve Svetoga trojstva u mestu Čelokot. Kruna je godinama bila u posedu Širaka Ašava, Holanđanina etiopskog porekla, koji se prošle godine obratio ministarstu inostranih poslova preko detektiva specijalizovanog za pronalaženje skupocenih predmeta.

“Ašav nam je kazao da mu je neko dao krunu i zamolio da je čuva, a kada je shvatio da potiče iz Etiopije odbio je da je vrati”, kazao je ministar kulture.

Kruna je sada izložena u Nacionalnom muzeju Etiopije u Adis Abebi, a zatim će biti vraćena u crkvu u Čelekotu kojoj pripada.

Primopredaji krune prisustvovala je i ministarka za spoljnu trgovinu Sigrid Kag koja je kazala da su počaštvovani i oduševljeni što su bili u mogućnosti da olakšaju vraćanje artefakta vlasniku.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More