Preminuo čovek koji je osmislio Cut, Copy i Paste (FOTO)

Alatke koje su nam olakšale svakodnevicu

Foto: Pixabay
78

IT stručnjak koji je osmislio opcije “kat”, “kopi” i “pejst” (Cut, Copy i Paste) na našim računarima – Lari Tesler, preminuo je 17. februara u 75. godini. Pored spomenutih opcija, kreirao je i Find and replace, kao i mnoge druge digitalne alatke, koje koristimo svakodnevno.

Rođen je u Bronksu, u Njujorku, 1945. Studirao je kompjutersku nauku na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji. Tokom svoje karijere, bio je usredsređen na razvijanje programa koji se tiču čovekove interakcije sa računarom – dizajn interfejsa. Radio je za “Amazon”, “Epl”, “Jahu” i “Kseroks”.

Njegove komande su prvi put integrisane u Eplov softver.

Foto/Printscreen/You Tube

Tesler je najverovatnije došao na ideju za opcije “kat” i “pejst” nadahnut starom metodom kojom su ljudi doslovno sekli deo papira sa otkucanim tekstom i nalepljivali ga tamo gde je potrebno. Ove naredbe postale su deo Eplovog softvera 1983, dok je njihov originalni Macintosh računar izašao na tržište naredne godine.

Jedno od njegovih najčvršćih uverenja bila je potreba da iskoreni upotreba modova, koji su bili dostupni u ondašnjim softverima. Oni su služili za prenos naredbi na softverima, ali su činili računare komplikovanima i teškim za rad. Čak i naziv njegovog veb-sajta NoModes.com.

Kompanija “Kseroks” se i putem Tvitera oprostila od tvorca softvera koji nam je približio upotrebu računara, prenosi BBC.

“Vaša svakodnevica na poslu je olakšana zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama. Lari je preminuo u ponedeljak. Pridružite nam se u slavljenju njegovog života” glasio je njihov tvit.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More