Rađa se nova turistička atrakcija u srcu Šumadije

Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju zbog idealnih klimatskih uslova, izuzetne šumovitosti i prirodnih staza zdravlja

Foto: Wikipedia
223

Na planini Rudnik ove godine biće izgrađen novi turistički kompleks i vizitorski centar za šta će Ministarstvo turizma izdvojiti preko 20 miliona dinara, a početak prvih građevinskih radova očekuje se u aprilu.

Vizitorski centar će se prostirati na 530 kvadratnih metara na Jabučaru i imaće više namena, a u njemu će biti suvenirnica, podrum pića, sala za prezentacije…, prenosi RINA.

“Uz izgradnju novog otvorenog bazena i rekonstrukciju nekadašnjeg hotela ”Neda”, planina Rudnik zaista će imati šta da ponudi turistima”, izjavio je Desimir Ćalasan, direktor Turističke organizacije Gornjeg Milanovca.

Inače, taj projekat prva je grinfild investicija u opštini, a vizitorski centar ima za cilj i povećanje smeštajnih kapaciteta, jer je u planu da se u njegovom okviru izgradi pet apartmana sa četiri zvezdice.

“Planina Rudnik zaista ima izuzetan turistički potencijal. Čist vazduh, netaknuta priroda, raj su za posetice željne mira i tišine”, kazao je Ćalasan.

Dodao je da se razvojem turizma utiče na još veći razvoj Gornjeg Milanovca, kao i da je realizacija ovog projekta od izutene važnosti.

Rudnik, planina koja dominira Šumadijom, nalazi se oko 100 km južno od Beograda, odnosno 15 km od Gornjeg Milanovca. Još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju zbog idealnih klimatskih uslova, izuzetne šumovitosti i prirodnih staza zdravlja.

No, ono što mnoge najviše privlači baš na planinu Rudnik nije toliko ni blizina, ni rekreacija… nego velika tajna iz narodnog predanja koje se obistinilo u prošlom veku. Najveća misterija o kojoj se pripoveda na ovoj planini jeste blago despota Đurđa Brankovića i njegove žene Jerine.

Po nekim istorijskim podacima, despot Đurađ Branković i Jerina su sahranjeni u jednoj crkvi u Krivoj Reci pod Rudnikom, po drugima, najbogatiji vladarski par tog vremena počiva u selu Slavkovica.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More