Kruzer “Dajmond princes” otvara vrata za zdrave putnike, među njima i Srbi

Srpski državljani, koji su bili u karantinu na kruzeru u Jokohami, ukrcali su se na let za Evropu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Eugene Hoshiko
282

Poslednji putnici sa “Dajmond princes”, čiji su nalazi na test za koronavirus bili negativni, napustiće danas taj brod, pošto je okončan karantin koji je trajao od 3. februara i zbog kojeg su mnogi kritikovali vladu, saopštio je japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato.

Srpski državljani, koji su bili u karantinu na kruzeru u Jokohami, ukrcali su se na let za Evropu – potvrdio je ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić i dodao da su ostali, inače članovi posade, uglavnom dobro.

“Dobra vest je da je dvoje pušteno iz karantina, pomogli smo im da odu do aerodroma, čekirali su se i u petak ujutru bi trebalo da stignu u Beograd”, rekao je Glišić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je u četvrtak da je dvoje srpskih državljana, putnika na brodu, posle dobijenih potvrda o tome da nisu zaraženi virusom korona, prevezeno u hotel u Tokiju.

– Oboje su zdravi i zadovoljni završetkom karantina i mogućnošću da se posle dužeg vremena vrate kući. Nisu želeli da budu evakuisani avionom Vlade Italije, pa su kolima naše ambasade prevezeni na tokijski aerodrom “Narita”, odakle putuju komercijalnim letom – rekao je Dačić. – I 12 državljana Srbije, članova posade na brodu, osećaju se dobro, dvoje koji su testirani dobili su nalaz da su zdravi, a najavljeno je da će oni koji nisu do sada, biti testirani narednih dana.

Na brodu u luci Jokohama zabeležen je najveći broj slučajeva obolelih od COVID-19 van Kine, koji je u četvrtak uveče iznosio 634, dok su dva putnika preminula od posledica virusa.

Japanski ministar rekao je na konferenciji za novinare da će masovno iskrcavanje putnika sa broda danas biti završeno i da će više desetina stranih putnika otputovati u svoje države porekla, prenosi AP.

On je dodao da Japan razgovara sa operatorom broda i matičnim državama članova posade iz inostranstva u vezi sa njihovim budućim kretanjima.

Japanska vlada suočila se sa brojnim kritikama zbog odluke da drži ljude na brodu u karantinu, imajući u vidu skučen prostor i poteškoće da se izoluju bolesni od zdravih.

Šest osoba, vladinih radnika u karantinu, obolelo je od virusa, što je povećalo sumnje u zaštitne mere koje su korišćene.

Na brodu, koji je bio u karantinu od 3. februara, bilo je 3.700 putnika iz 50 zemalja, medu nijima i 14 državaljana Srbije.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More