Bdenja širom Nemačke za žrtve napada u Hanau

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber
73

Hiljade ljudi okupilo se u gradovima širom Nemačke na bdenju žrtavama rasistički motivisanog napada u Hanau, u kojem je nemački državljanin ubio devet osoba, zatim svoju majku, pa sebe.

Napad se odigrao u vreme rastuće zabrinutosti zbog povezanosti krajnje desničarskog ekstremizma u prethodnim napadima i uspona antiimigrantske partije Alternative za Nemačku (AfD), navodi AP.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber

Zvaničnik Socijaldemokratske partije Lars Klingbajl optužio je AfD za “pružanje ideološke hrane” ljudima kao što je napadač iz Hanaua.

Osumnjičeni napadač Tobijas R. objavio je nekoliko dana pred zločin video klip i manifest na Internetu u kojima iznosi svoje ultradesničarske i ksenofobne stavove.

U tom video snimku on na tečnom engleskom upućuje “ličnu poruku svim Amerikancima” tvrdeći da u SAD postoje tajne, podzemne vojne baze u kojima se deca zlostavljaju i ubijaju.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber

“Tamo se obožava i đavo”, kaže on i poziva Amerikance da se bore protiv toga. Takođe, negativno je govorio o migrantima iz arapskih zemalja i Turske.

Ovo je čovek koji je pobio 8 osoba u Nemačkoj (FOTO)

Kako prenosi “Velt”, Tobijas R. bio je ubeđen i da ga stalno prati “jedna organizacija koja deluje na osnovu tajne službe”.

Međutim, indicija da će počiniti zločin u klipu nema.

Prema infomracijama iz bezbednosnih krugova, napadač je ostavio i manifest na 24 strane u kojem kaže da nije dovoljno proterati neke etničke zajednice već da čitav niz naroda mora “potpuno da bude uništen” a među njima pola Azije, razni narodi iz severne Afrike i Izrael.

Prema sopstvenim rečima, rođen je 1977. godine, a studirao je bankarstvo u Frankfurtu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More