Nemački sud odobrio “Tesli” seču šume u blizini Berlina za novu fabriku

Foto: Wikipedia
342

Američki proizvođač eletričnih automobila “Tesla” dobio je “zeleno svetlo” od Višeg upravnog suda Berlin-Brandenburga da nastavi krčenje šume u Grinhajdu na površini od 92 hektara, radi izgradnju svoje “gigafabrike” u blizini Berlina, javlja Dojče vele.

Sud je naveo da je njegova odluka konačna, odbacivši zahteve ekoloških aktivista da se definitvno zabrani seča šume. Aktivisti za zaštitu životne sredine su prethodno, 18. februara, uspeli da isposluju sudsko rešenje o privremenoj obustavi radova na gradilištu.

Sud je, međutim, tada upozorio da eko-aktivisti ne treba da shvate njegovo rešenje o privremenoj zabrani “Teslinog” projekta kao svoju pobedu.

“Tesla” je pre toga od državne agencije za zaštitu životne sredine dobio rok od tri dana da raskrči šumu radi pripreme zemljišta za izgradnju fabrike, ali su radovi zaustavljeni već drugog dana.

Lokalni aktivisti iz dve organizacije – Zelene lige Brandenburga i Asocijacije za prostorno planiranje i zaštitu vrsta u Bavarskoj – navode da će “gigafabrika 4” (GF4), koja će proizvoditi električne baterije i automobile, uticati na lokalnu floru i faunu i snabdevanje vodom.

Ilon Mask, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije “Tesla”, tvrdi međutim da će GF4 trošiti daleko manje vode od uobičajene dnevne potrošnje nego što tvrde aktivisti, dodajući da šuma koja se krči “nije prirodna – već posađena za potrebe kartonske industrije i samo mali deo će biti iskorišćen za GF4“, prenosi DW.

“Tesla” planira da započne izgradnju objekta ove godine i da krene s proizvodnjom vozila 2021. Kompanija je najavila da ima za cilj proizvodnju 500.000 automobila godišnje. To će biti četvrta “gigafabrika” ove kompanije. Ostale su nalaze u Nevadi, Njujorku i odnedavno u Šangaju, u Kini.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More