Engleskinja priznala da je planirala terorističke napade

Foto/Pixabay
47

Engleskinja Safija Amira Šaik, koja podržava Islamsku državu, izjasnila se na današnjem saslušanju pred krivičnim sudom u Londonu da je kriva za planiranje bombaških napada na katedralu Svetog Pavla i jedan hotel u Londonu.

Safija Amira Šaik, 36-godišnjakinja iz Midlseksa na jugoistoku Engleske, priznala je da je pripremala teroristički napad i da je rasturala terorističke publikacije.

U optužnici se navodi da je Šaik uspostavila kontakt sa osobom koja je trebalo da pripremi eksplozivnu napravu, kao i da je išla u izviđanje lokacije oko katedrale.

Šaik je priznala da je želela da meta napada bude objekat od istorijskog značaja i da je dan napada trebalo da bude Božić ili Uskrs kako bi “poginulo što više ljudi”, navodi se u optužnici.

Svoje planove je otkrila dvojici policajaca na tajnom zadatku.

U izveštaju londonske policije navodi se da je Šaik od avgusta do oktobra 2019. delila pamflete terorističke sadržine raznim grupama putem aplikacije Telegram i pripremala se da pristupi Islamskoj državi.

Šaik nije rođena u muslimanskoj porodici i krštena je kao Mišel Ramsden, ali je 2007. godine odlučila da pređe u islam.

Presuda se očekuje u maju ove godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More