SRBI u američkoj politici: Srbin senator Kalifornije

Đorđe Zenović, foto: Privatna arhiva
568

Prvi Srbin u Senatu države Kalifornija bio je Đorđe Zenović. Postao je 1965. godine senator i potpredsednik za poljoprivredu. Zaustavio je nekoliko antisrpskih rezolucija u kalifornijskom zakonodavstvu.

Američki senator Đorđe Zenović je potomak čuvenih Paštrovića. Rođen je u Fresnu 1922. godine kao Đorđe Džordž Zenović. Njegov otac Nikola Zenović došao je početkom XX veka u Bizbi, gde je radio u rudniku i restoranu. Preselio se u Frezno da bi, kasnije, vodio mnoge restorane. Avgusta 1920. u Redondo Biču ugostitelj Nikola upoznao je Evu Sugić, kojom se oženio. Dobili su sina Đorđa ili Džordža, a posle njega i sina Dušana ili Djuka Zenovića. Kao rođeni Amerikanac mladi Đorđe služio je vojsku u avijaciji. Diplomirao je na Frezno stejt koledžu 1948. godine. Četiri godine kasnije Đorđe Zenović je postao doktor pravnih nauka na Sautvestern univerzitetu u Los Anđelesu. Tada je bio član starog srpskog društva “Jadran”, koje je osnovano davne 1904. godine, i potom je bio predsednik srpske Crkvene opštine Sveti Petar. Radio je nekoliko godina kao gradski sudija.

Političku karijeru Zenović je započeo kada je izabran za predsednika studentskog tela na koledžu. Pridružio se Demokratskoj partiji, a 1962. se kandidovao za državnu skupštinu. Uskoro je dospeo na čelo Komiteta za finansije i osiguranje. Bio je lider kokusa demokrata u kalifornijskom  parlamentu. Na toj funkciji Zenović je uspeo da povrati skupštinu demokratama. Ubrzo je 1965. godine ušao u Senat Kalifornije i postao potpredsednik za poljoprivredu i dobio mesto u moćnom Ruls komitetu.

Kao senator Đorđe Zenović je inicirao uspostavljanje Poljoprivrednog akta za radničke odnose. Ovaj prvi predvodnik srpskih političara iz Freznoa je služio u oba doma kalifornijskog zakonodavstva i u kalifornijskom državnom Apelacionom sudu. Zaslužan za neke od najznačajnijih zakonodavnih incijativa u najvećoj američkoj državi. Napisao je povelju kojom je stvorena kalifornijska Agencija za finansiranje domaćinstava ili porodica s niskim ili srednjim primanjima. Taj zakon se izučava na američkim koledžima, na kursu političkih nauka.

Prvi doseljenik u SAD iz naše zemlje političar, SRBI u američkoj politici

Sedamdesetih Zenović je bio direktor Komiteta za industrijske odnose. Na ovoj visokoj funkciji Srbin je
pokazao svoje pregovaračke sposobnosti i talenat za pisanje zakona. Njegova zakonodavna karijera završila se 1979. godine, kada je postavljen u Apelacioni sud, kao značajan autor opštinskog zakonodavstva.

Kao srpski patriota Đorđe Zenović je zaustavio nekoliko antisrpskih rezolucija u kalifornijskom zakonodavstvu. Kada je Ronald Regan, kao guverner Kalifornije, 1981. godine, potpisao rezoluciju u znak sećanja na 10. april 1941. godine i uspostavljanje dana Nezavisne Države Hrvatske u SAD, senator Zenović je uspeo da poništi donošenje ovog sramnog akta.

Stevanović ide u Kongres? SRBI u američkoj politici (FOTO)

Prilikom posete zemlji svojih roditelja, početkom pedesetih, Đorđe Zenović upoznao je Veru Šarenac, pravnicu iz Sarajeva. Venčali su se u Beogradu 1955. godine i dobili dve kćerke, Marinu i Ninon Zenović. Živeli su u Los Anđelesu, gde je Zenović preminuo 2013. godine.

SRPKINJA POMOĆNICA GRADONAČELNIKA
Kada je sredinom novembra 1989. američki predsednik Džordž Buš stariji postavio pravnicu Džojs Džordž za sekretara okruga Akron, koji je od 94 okruga u SAD šesti po veličini, ova Srpkinja američkog porekla postala je prva žena koja je služila državi Ohajo na nivou sekretara. Njena pravnička i politička karijera je, reklo bi se, bila munjevita. Naime, Džojs Džordž je posle samo tri godine privatne prakse, početkom sedamdesetih, postala pomoćnica gradonačelnika Akrona, zadužena za građansko i krivično pravo.

Srpkinja Džojs Džordž je rođena u Akronu 1936. godine. Potomak je Rajka Jakšića iz Starog Bečeja, koji se doselio 1905. godine u SAD. Ništa u detinjstvu Džojs Džordž nije ukazivalo na to da će biti pravnica i politički kadar republikanaca. Njen otac Rajko Jakšić je u Akronu radio kao mašinista i oženio se Vernom Popadić. Da bi se lakše uklopio u američki život, postao je Rejmond Džekson i sa ženom se preselio u državu Mičigen.

Njena majka Verna došla je u Ameriku iz bačkog sela Pivnice. Ona i Rajko su, pored Džojs, imali i sina  Danijela. Kćerka Džojs Džordž krštena je u srpskoj crkvi Svetog Dimitrija u Akronu. Bila je i članica hrama Sveti arhanđel Mihajlo u Kanetonu i Crkve Sveti Sava u Parmi, u kojoj je pevala u crkvenom horu..

Još kao srednjoškolka odlučila je da postane advokat. Godine 1966. diplomirala je prava na Univerzitetu u Akronu. Magistrirala je na Školi prava u Virdžiniji, i udala se. Iz prvog braka Džojs Džordž je dobila Majkla i Mišel, koje je, nakon razvoda, odgajala sama. Istovremeno, radila je kao učiteljica u osnovnoj školi, a nekad i kao prodavačica obuće i sekretarica. Kada je postala apelacioni sudija, Džojs je učinila hrabar korak. Kako je želela da nauči više o slučajevima koje je rešavala na sudu, odlazila je zajedno sa policijskom patrolom u obilaske raznih sumnjivih delova grada. Za posvećenost je dobila nekoliko nagrada, među kojima je i “Žena godine” u Ohaju 1983.

Kao referentkinja u Opštinskom sudu u Akronu je 1976. godine imenovana za gradskog sudiju. Na funkciju pravnog sekretara okruga Akron ova srpska pravnica dovedena je sa dužnosti apelacionog sudije.

Krajem osamdesetih Džojs Džordž se kandidovala za Vrhovni sud u Ohaju. Imala je veliku pomoć uticajnih srpskih prijatelja, Đorđa Džordža Vojnovića, tadašnjeg gradonačelnika Klivlenda, i Aleksa Mačeskog, izdavača. Ipak, nije uspela da pobedi, ali je postala sudija koji učestvuje u radu Vrhovnog suda.

Džojs Džordž napisala je nekoliko knjiga za potrebe Džudišal koledža, Kent univerziteta, Policijske akademije u Akronu. Uvršćena je u knjige “Ko je ko u američkom pravu” Ko je ko u SAD”, i “Ko je ko među ženama”. Dobila je medalju i plaketu za zasluge u borbi protiv kriminala i ilegalne trgovine drogom. Kao član Republikanske stranke bila je kandidat za člana Kongresa SAD 1996. godine.

Povratak Roda Blagojevića, SRBI u američkoj politici

Američki državni sudija bio je i Stevan Kosač, rođen u SAD 1944. godine. Bio je prvo sudija krajem šezdesetih, a potom i javni tužilac u Sakramentu 1974. godine. Radio je od 1990. godine do 2012. kao državni sudija u distriktu Rino. Diplomirao je na Univerzitetu Nevada (1967) i doktorirao prava (1972) na Univerzitetu Pacifik. Kosač se u Americi afirmisao prvo kao atletski šampion i košarkaš. Bio je podoficir Vojske SAD i služio u Vijetnamu (1968).

Nosilac je Ordena srebrne zvezde za heroizam, Broznane zvezde i Purpurnog srca za hrabrost. Stevan Kosač je imao je privatnu advokatsku kancelariju u Rinu (1976-1990). I danas je vlasnik advokatske kancelarije u Rinu.

Robert Ković, pravnik, sudija i advokat, dugo godina je bio član gradskog veća Ridžfilda u državi Nju Džersi. Saradnik je Američkog udruženja pravnika osnovanog 1990. godine i projekta “Istočnoevropska pravna inicijativa radi reformi pravosudnog sistema na Balkanu”. Osnivač je Srpsko – američkog demokratskog udruženja u državama Njujork i Nju Džersi.

Državni sudija u SAD bio je i Nikolas Stefan Čanak iz Hibinga, (1912-1989.) Obrazovanje u oblasti prava stekao na Univerzitetu u Minesoti. Školovan je za kontraobeštajne delatnosti u američkoj vojsci. Služio u Drugom svetskom ratu u kontraobaveštajnoj službi SAD. Bio je uzoran Srbin. Osnivač je i predsednik Upravnog odbora crkve Sv. Aranđel Mihajlo u Hibingu.

Posle rata Čanak se zaposlio kao gradski sudija u rodnom gradu. Bio je okružni sudija u Sent Polu, prestonici države Minestoa. od 1965. do 1981. godine, potom opštinski sudija u Hibingu od 1947. do 1964. Čanak je kao republikanac biran i za sudiju Vrhovnog suda Minesote 1975. Vodio je kao predsednik Udruženje opštinskih sudija Minesote i Udruženje advokata ove države. Član je držanog odbora direktora Udruženja za retardiranu decu i veliki majstor Velike masonske lože Minesote.

Kao patriota Nikolas Čanak je vodio i Udruženje ujedinjenih Jugoslovena Minesote. Član Vrhovnog odbora za suđenja u Srpskom narodnom savezu, predsednik lože SNS, predsednik Upravnog odbora Srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilije u Čizolmu u Minesoti.

(nastaviće se)

Marko Lopušina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More