Dragiša je radni vek proveo u Francuskoj, kada se vratio u dvorištu kod Despotovca napravio je svoju Ajfelovu kulu (VIDEO)

Youtube printscreene Kopernikus RTV Jagodina
182

Dragiša i Stanka Milanović iz Plažana kod Despotovca s vrha Ajfelovog tornja divili su se Parizu, a sa onog u njihovom dvorištu posmatraju seoske svadbe i rodno Plažane. U restoranu “Žil Vern” na drugom spratu simbola Pariza uz kafu su pravili planove za svoju budućnost, a u svojoj kuli kafu piju sa rodbinom i komšijama, pišu Novosti.

Youtube printscreene Kopernikus RTV Jagodina

Dok je metalna konstrukcija Ajfelovog tornja visoka 300 metara i teška 7.300 tona, toranj Milanovića je od čelika, visok je 13 metara i težak oko 1.000 kilograma. Postavili su ga na samom ulazu u svoje dvorište 2017. godine da bi ih podsećao na Pariz u kome su proveli svoj radni vek.

– Jedva sam našao majstore u selu, jer tako nešto niko nije napravio. Našli smo se na 13 metara, jer im je ta visina bila najidealnija da bi sve uklopili i da bi toranj bio veran originalu – kaže Dragiša.

Glavni majstor Stoiša Ognjanović i pomoćnici majstor Jovan Stojanović, kome je pomagao brat Goran, prihvatili su izazov. Toranj su napravili iz tri dela u svojoj radionici, a montirali su ga pomoću dizalice.

– Prvi sam otišao u Francusku, a na razglednici koju sam ženi prvu poslao bio je Ajfelov toranj. Kada je i ona došla, bili smo opčinjeni tom građevinom i kupovali smo razne ukrase koji su ga predstavljali – dodaje sagovornik Novosti.

BAKA SOFIJIN 100. ROĐENDAN

Pariz je, doduše ne baš s tornja, videla i Dragišina majka Sofija, koja je 1. februara proslavila 100 godina. Život joj, veli, nije bio baš dobar. Suprug Svetomir je radio u rudniku, a ona se bavila poljoprivredom i uzgajala stoku.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More