“Jesu bolji uslovi ali meni je ovde najlepše”, naša svetski priznata matematičarka Dragana Cvetković ne želi iz Srbije

Foto: PrintScreen/YouTube/Dragana Cvetković Ilić
121

“Srpski matematičari se visoko kotiraju u svetu i to je veliki uspeh ako se uzme u obzir činjenica da smo mi mala zemlja. Da biste se bavili matematikom, nije vam potrebna laboratorija, skupi aparati, potrebna je volja, strast, entuzijazam, pristup bazama podataka i, naravno, olovka i papir”.

Ovako, za “Novosti” govori Dragana Cvetković Ilić (42), redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koja je nedavno izabrana za člana Upravnog odbora najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru (ILAS).

Dragana je prva dobitnica nagrade za žene u nauci, koju od 2010. godine dodeljuje Unesko u saradnji sa našim Ministarstvom prosvete, nauke u tehnološkog razvoja.

Cvetković Ilić objašnjava da za bavljenje naukom nije dovoljna samo motivacija, već je potrebna i podrška institucija i države. Ministarstvo prosvete obezbedilo je pristup određenim bazama podataka, te su naučni radovi u velikoj meri dostupni. Internet je izbrisao sva teritorijalna ograničenja jer danas putem mejla može da se kontaktira s naučnicima iz bilo kog dela sveta, da se razmenjuju ideje i radovi.

Zašto je odlučila da ostane u Srbiji

“To zavisi od osobe i njenih težnji i od toga šta zapravo želi od života. Nisam otišla i mislim da neću otići, zato što je meni ovde najlepše, okružena sam ljudima koje volim. Ovaj posao mi pruža mogućnost da dosta putujem i upoznajem različite delove sveta. Naravno da su uslovi bolji na stranim univerzitetima, ali i naša država pokušava da kroz niz mera podrži i zadrži naučnike u Srbiji. Možda manje u tome uspeva kada su u pitanju eksperimentalne nauke, ali svakako se ide u pozitivnom smeru”, kaže Dragana.

Prof. Dragana Cvetković Ilić dodaje da postoji mnogo načina za unapređenje položaja nastavnika i istraživača. Jedan deo aktivnosti se već realizuje kroz Fond za nauku koji je pokrenuo niz projekata, a prvu šansu su dali mladim naučnicima.

“Data im je prilika da budu vođe timova da iznose i realizuju inovativne ideje, i to je ono što je ranije nedostajalo. U daljim ciklusima dobiće priliku i iskusnije kolege i veći timovi. Takođe, postoje evropski fondovi preko kojih se mogu pronaći određeni izvori finansiranja”, veli profesorka koja više od 15 godina predaje učenicima specijalnog odeljenja za nadarene matematičare u niškoj gimnaziji “Svetozar Marković”.

Radovi kao “ulaznica”

Društvo za linearnu algebru (ILAS) sa sedištem u Americi osnovano je 1989. godine. Draganu Cvetković Ilićje za članstvo u upravnom odboru nominovala petočlana komisija vrhunskih matematičara iz ove oblasti. “Ulaznica” su, pretpostavlja, bili njeni radovi i izlaganja na konferencijama. Mandat im počinje 1. marta i traje tri godine.

Dragana Cvetković Ilić priznaje da nije lako biti žena u nauci.

“U kući sam majka i supruga i naravno imam dosta obaveza. Ali sve to donosi i mnogo zadovoljstva. Nije sve lako uskladiti, ali je izvodljivo”, poručuje majka dveju devojčica.

Srpska matematičarka ostvarila do sada nezabeležen uspeh u Americi (FOTO)

Izvor Večernje Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More