Ambasador Srbije u Italiji: “U stalnom kontaktu sa našim državljanima, javljaju se, pitaju da li mogu da lete”

(AP Photo/Luigi Costantini)
275

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić izjavio je danas da za sada nema podataka da među zaraženima od koronavirusa u Italiji ima državljana Srbije.

On je za Tanjug rekao da je ambasada tražila podatke od zvaničnika, ali da za sada nema informaciju o tome da ima zaraženih Srba.

Prema njegovim rečima, ambasada je stalno u kontaktu sa građanima Srbije koji se javljaju i traže informacije.

“Javljaju se naši građani, pitaju da li mogu da lete. Javljaju se i turističke agencije sa sličnim pitanjima”, rekao je Aleksić.

Ambasador Aleksić rekao je i da se situacija u vezi sa koronavirusom menja iz sata u sat i da je, prema poslednjim podacima, zaraženo 219 osoba, pet je preminulo, a jedna osoba je izlečena.

Kako je rekao, u Lombardiji je registrovano 167 zaraženih, u Venetu 27, u regionu Emilija Romanja 18, Pijemontu četiri, a u Laciju tri osobe – dva Kineza i jedan Italijan koji su ozdravili

On ističe da su izdvojena dva velika žarišta – u Lombardiji i Venetu – u kojima živi ukupno 50.000 stanovnika i da su ona stavljena u potpunu izolaciju.

“Italijanska Vlada donela je dekret 22. februara u kome su proširene mere i sada su ti lokaliteti potpuno zabranjeni – nema izlazaka, nema ulazaka, predviđene su čak i zatvorske kazne i moraju da se primenjuju pravila, a kazne idu i do tri meseca zatvora”, rekao je Aleksić.

On dodaje i da je šest italijanskih regiona uvelo suspenziju sportskih i drugih manifestacija.

“Zatvoreni su vrtići, obustavljeno je privremeno nastava u školama, na fakultetima, muzeji, ustanove kulture, to su ove severne regije koje su pogođene i koje se bore. Preduzimaju se velike i opsežne nere za suzbijanje širenja virusa i izveštava se svakodnevno”, rekao je Aleksić.

On je dodao da šef civilne zaštite dva puta dnevno organizuje konferencije za novinare na kojima obaveštava o novim podacima i novim smernicama.

Pojačan nadzor putnika iz Italije na svim graničnim prelazim

Radna grupa Ministarstva zdravlja za kontrolu novog korona virusa (Covid-19) naložila je danas pojačan nadzor i posebnu kontrolu putnika koji dolaze iz Italije, na svim graničnim prelazima, u cilju preduzimanja adekvatnih mera povodom novonastale situacije sa širenjem tog virusa u Italiji.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja navodi se da je na hitnom sastanku Radne grupe izvršeno usklađivanje kriterijuma u Algoritmu za postupanje u nadzoru nad putnicima, koji su boravili u zaraženim odnosno epidemiološki rizičnim područjima, a koje podrazumeva pojačan nadzor putnika na graničnim prelazima.

Osim putnika koji su boravili na teritoriji Kine u oblastima zahvaćenim epidemijom novim korona virusom, od danas su pojačanim nadzorom i posebnom kontrolom, na svim graničnim prelazima, obuhvaćeni i putnici koji dolaze iz Italije.

Takođe, izmenjeno je i zdravstveno upozorenje koje se deli putnicima, a koje se odnosi na zaražena, odnosno, epidemiološki rizična područja.

Kako se navodi, održani su i sastanci sa predstavnicima Vojske Srbije i drugim nadležnim državnim organima, kao i Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u cilju preduzimanja svih neophodnih mera kako bi se sprečilo širenje virusa na teritoriji Srbije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More