Bivši francuski premijer na sudu zbog lažnih poslova

Foto/Tanjug/AP Photo/Thibault Camus
289

Suđenje bivšem premijeru Francuske Fransoa Fijonu zbog optužbi da je javnim sredstvima platio supruzi i deci posao koji nikada nisu obavljali, počelo je danas.

Međutim, odmah je odloženo za sredu nakon zahteva pravnika koji su želeli da pokažu svoju solidarnost sa kolegama koje štrajkuju zbog kontroverzne penzione reforme predsednika Emanuela Makrona, javlja AP.

Fijon se tereti da je supruzi i dvoje dece dao posao parlamentarnih pomoćnika, koji zapravo nisu obavljali, od 1998. do 2013. godine. Sve u svemu, ovaj “pomoćni” posao je porodici doneo više od milion evra.

Nekadašnji kandidat na na predsedničkim izborima 2017. godine, 65-godišnji Fillon, negirao je optužbe.

Ako bude osuđen, očekuje ga do 10 godina zatvora i novčana kazna od milion evra.

Njegova supruga Penelope Fijon optužena je kao saučesnik.

Fijon je prošlog meseca na televiziji Frans 2 rekao da posao njegove žene nije lažan. “Ona je bila moj prvi i najvažniji pomoćnik”, rekao je i dodao da će dokazi biti predstavljeni tokom suđenja.

Istraga je pokazala i da su plate navodnih poslova dece, dobro plaćenih “pomoćnika sa punim radnim vremenom”, uplaćene na zajednicki bankarski racun Fransoa i Penelope Fijon.

Fijon je obavljao funkciju premijera za vreme predsednika Nikole Sarkozija od 2007. do 2012. godine. Bio je vladin zvaničnik i pod dva prethodna predsednika, Fransoa Miterana i Žaka Širaka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More