Čakrabarti: “Srbija je jedan od lidera u privlačenju stranih investicija”

Foto: Vlada Srbije
204

Srbija je jedan od lidera u privlačenju stranih investicija i EBRD planira, zbog dobre makroekonomske situacije i sprovedenih reformi, da još više investira u Srbiji, izjavio je danas direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

“EBRD je investirao prošle godine u Srbiji više od 400 miliona evra, što je bila rekordna godina i nadamo se da ćemo još više investirati u 2020”, rekao je za Tanjug Čakrabarti, koji učestvuje na Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu.

Upitan koje su procene EBRD za prviredni rast Srbije u 2020. godini, Čakrabarti je rekao da trenutno ne raspolaže tim podacima, ali da Srbiji po tom pitanju ide veoma dobro.

“Vidimo da je makroekonomska situcija pod dobrom kontrolom. Ipak, privredni rast nije tako brzo koliko bih ja to želeo za Srbiju ili koliko bi vlada to volela. Ali, urađen je veoma dobar posao na sprovođenju reformi koje će stimulisati prviredni rast”, naveo je čelnik EBRD.

Takođe, ističe da investicije dolaze u Srbiju sa dosta različitih strana i da je Srbija zbog toga jedan od lidera u privlačenju stranih investicija.

Na pitanje da li su zadovoljni reformama u Srbiji i na kojim oblastima još treba poraditi, Čakrabarti kaže da je EBRD naročito zainteresovan za reforme u dve velike oblasti, a to su zelena ekonomija, kao i reforma državnih preduzeća i privatizacija.

Čakrabarti navodi da su potrebna ekološki održiva rešenja u gradovima i da EBRD zato pripremaju akcione planove za koncept zelenih gradova za Beograd, Novi Sad, Pančevo i druge.

To će gradove učiniti pogodnijim mestima za život, naglasio je on.

Druga oblast se odnosi na reformu državna preduzeća gde EBRD očekuje da vidi dalji napredak, kao i privatizaciju.

Napominje da su mnogi investitori zainteresovani za privatizaciju državnih preduzeća u Srbiji, kao i da EBRD tu može da pomogne i čak da investira u njih i pre privatizacije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More