“Bečka nedelja za odabir zanimanja i dalje obrazovanje“ namenjena i odraslima i mladima

Pixabay
276

„Bečke nedelje za odabir zanimanja i dalje obrazovanje“ je prilika da mladi i odrasli mogu dobiti brojne korisne informacije o daljem školovanju, subvencijama, perspektivama profesionalnog razvoja i naknadnom sticanju diploma za određene škole i zanimanja.

I ove godine se pod motom „Moja šansa“ održavaju „Bečke nedelje za odabir zanimanja i dalje obrazovanje“ koju organizuje Bečki fond za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (waff) u saradnji sa bečkim opštinama i partnerskim organizacijama. Deset bečkih opština će narednih meseci, po jednu sedmicu, biti potpuno u znaku profesionalnog obrazovanja i daljeg školovanja.

Veliki broj manifestacija koje će se održati su prilika za posetioce da se informišu i dobiju stručne savete o tome kako dalje napredovati u svom zanimanju. Jedno od težišta biće i informisanje o tome kako da se naknadno položi završni ispit za neko zanimanje ili školu. Za mlade je planirana čitava paleta ponuda u vezi sa izučavanjem zanata i školovanjem za neko zanimanje.

Centralna manifestacija u svakoj opštini je info sajam „Napredovati u zanimanju“, na kojem su, pored waff-a, zastupljene i velike obrazovne institucije i institucije Tržišta rada (AMS), kao što su bečki radnički univerziteti (VHS), AMS Beč, MA 17 (integracija i diverzitet), Radnička komora Beč, Fond socijalni Beč (FSW) kao i Ministarstvo za socijalna pitanja.

Tom prilikom posebna pažnja se posvećuje profesionalnom napredovanju i naknadnom sticanju diploma za određene škole i zanimanja, pre svega kad je reč o zanatima, jer dobro obrazovanje u značajnoj meri utiče na nalaženje dobrog radnog mesta i na visinu plate. Zato je jedno od težišta za mlade tema „Obrazovanje i izbor zanimanja“ sa brojnim akcijama i ponudama.

Pomoć odraslima
– u njihovom daljem profesionalnom obrazovanju i školovanju, kako bi potpuno iscrpeli svoje potencijale i mogli da napreduju u profesionalnom životu
– naknadnom polaganju završnih ispita, kao što su majstorski ispit ili matura
– kod profesionalne orijentacije kad su u pitanju posao i zanimanje
– u nalaženju specijalnih radnih mesta sa obrazovanjem

Pomoć mladima
– koji su završili samo obavezno školovanje – u završavanju profesionalnog obrazovanja
– koji ne mogu da nađu mesto za izučavanje zanata u nekoj firmi – obezbeđivanjem sigurnog mesta za izučavanje zanata u nekoj od specijalnih radionica za ove svrhe
– koji nisu sigurni koje bi zanimanje za njih bilo najbolje – sa mogućnošću da provere svoj talenat i sposobnosti

Prva u nizu manifestacija je 9. marta 2020. godine, u vidu informativnog sajma za 15 i 17. becirk:

Infomesse zu Beruf und Weiterbildung
VHS Rudolfsheim-Fünfhaus
Schwendergasse 41, 1150 Wien
9. mart 2020, (16:30–19:00 časova)

Ostale informativne manifestacije za fokusom na teme u vezi zanimanja i daljeg školovanja:

„Bečke nedelje za odabir zanimanja i dalje obrazovanje“

– za 15. i 17. bezirk traju od 9. do 13. marta 2020.
– za 12. i 23. becirk traju od 23. do 27. marta 2020.
– za 2. i 20. bezirk traju od 30. marta do 3. aprila 2020.
– za 4., 5. i 6. bezirk traju od 20. do 24. aprila 2020.

Kompletan program i termini za „Bečke nedelje za odabir zanimanja i dalje obrazovanje“.

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More