Tamna prošlost šefa prištinskog tima za dijalog sa Beogradom

Fatmir Ljimaj/Foto/Printscreen/You Tube
350

BEOGRAD – Novi šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom i potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj, jedno je od najozloglašenijih lica takozvane OVK, piše “Blic”.

List navodi da je on član desetočlane grupe koja je oslobođena optužbe da su 1998. godine počinili zločin nad civilima i pripadnicima srpske vojske i policije u selu Klečka kod Suve Reke, kada je na desetine osoba ubijeno i masakrirano, a njihovi leševi bačeni u krečanu da bi se prikrili tragovi zločina.

Kako se navodi, pre godinu i po Vrhovni sud samoproglašene države Kosovo odbacio je zahtev specijalnog tužioca da bude poništena prvostepena presuda, kojom su desetorica bivših pripadnika OVK oslobođena za taj zločin.

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu Dika Martija, Ljimaj se pominje kao jedan od vođa dreničke grupe Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. godine bio je komandant logora Lopušnik.

Zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala, ali je oslobođen posle procesa održanog u senci zastrašivanja svedoka.

“Slučaj Klečka i ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Gackom, dva su najbrutalnija masakra koje je OVK počinila nad Srbima na Kosovu”, piše Blic i navodi da su oba ova predmeta “u zoni interesovanja” Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More