“Treba ih stimulisati da dođu”, eksperti iz SAD, Švedske i Italije rešavaju pitanje srpske dijaspore

Foto: Pixabay
186

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović kaže da je tim stručnjaka koji je nedavno boravio u Srbiji preporučio formiranje jednog tela na nivou republike koje će se baviti ljudskim resursima.

Ona je u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, rekla da je država u poslednje četiri godine napravila najteži korak i otvorili mnoga pitanja u sektoru populacione politike, a kao primer dobre saradnje sa međunarodnim organizacijama pomenula je upravo posetu eksperata iz SAD, Švedske, Italije i još nekoliko zemalja koje su angažovale Ujedinjene nacije.

Ti eksperti, kaže ministarka, smatraju da bavljenje dijaporiom države mora biti drugačije i zbog toga su preporučili formiranje posebnog tela na nivou države.

“Smatraju da naše ljude koji su inostranstvu treba stimulisati da dođu… na koji način mogu dobiti olakšice, kako da reše pitanje zdravstvenog osiguranja, niz administrativnih pitanja…”, objašnjava Ðukić Dejanović.

Stručnjaci smatraju, dodala je, da nedovoljno koristimo transfer znanja zajedničkih projekata a dali su i konkretne sugestije za različite delove zemlje.

Put do povratka u Srbiju može biti zapravo na različite načine, navela, te pojasnila da to može da znači transfer znanja, zajedničke projekte, a sugerisali su, kaće, posebno telo na nivou Republike koje se bavi ljudskim resursima.

Ocenili su da je činjenica da smo kao nacija stariji i da u proseku naš stanovnik ima 42,3 godine, što, smatraju, iziskuje da populaciona politika bude usmerena na vrlo konkretne programe aktivnog starenja.

“Krenuli su od toga da ljudi pre nego što će biti penzionisani treba u raznim organizacijama da imaju savetodavnu funkciju, da se pripremaju za penziju u kojoj takođe treba da budu aktivni”.

Tu leži, kako je rekla, veliki neiskorišćeni potencijal koji bi morao biti potpuno drugačije iskorišćen.

Ministarka je podsetila na statistiku, koja kaže da 14,3 odsto osoba u Srbiji ima do 14 godina, a da je 20,2 onih koji su preko 63 godine života.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More