Jedinstveno i bajkovito! U šumi na jugu Srbije nalazi se “mala crkva”- i to u drvetu hrasta! (FOTO)

Pixabay
293

U jednoj šumi, na jugu Srbije nalazi se drvo koje izgleda kao da je napravljeno za potrebe nekog filma o Hobitima, a unutra se zapravo nalazi crkva.

Ova crkva je napravljena 1991. godine i nalazi se u selu Jovac, blizu Vladičinog Hana, piše b92.net.

Neobična crkva posvećena je Svetom Pantelejmonu. Nije slučajno što se nalazi baš u ovom drvetu. U pitanju je drvo hrasta koje ima veliki značaj u srpskoj kulturi i mitologiji starih Slovena. Hrast se oduvek smatrao svetim drvetom i povezivano je sa bogom Perunom.

Koji god da je bio motiv umetnika da sagradi ovu crkvicu, nemoguće je poreći da je ono što je on stvorio krajnje jedinstveno i prelepo zbog svoje jednostavnosti.

Bajkovit prizor- crkva u potpunosti okružena prirodom.

“U dubini šume u Srbiji, jedno drvo krije trajnu. Iako izgleda poput kuće hobita ili nekog drugog stvorenja iz bajke, njegova prava svrha je potpuno drugačija. Nije u pitanju ni dom usamljenog čarobnjaka, niti dečija kućica na drvetu. Ovo je zapravo Božija kuća. Da, ovo je crkva! Ovu minijaturnu crkvu napravio je Dragoljub Krstić 1991. godine. Nalazi se u selu Jovac, blizu Vladičinog Hana, na samom jugu Srbije. Neobična crkva posvećena je Svetom Pantelejmonu, i ona nije posebna samo zbog toga što je sagrađena u drvetu već i zato što je sagrađena baš u drvetu hrasta. Hrast ima veliki značaj u srpskoj kulturi i mitologiji starih Slovena”, piše na Instagram profilu Ja volim Srbiju.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More