I danas litije širom Crne Gore (FOTO+VIDEO)

Foto/Printscreen/Video/Facebook
44

U više crnogorskih gradova i večeras su organizovani molebani i litije u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojio crnogorski parlament.

Građani su se večeras okupili ispred hrama Svetog Save u Tivtu, gde je služen moleban pred litiju.

Više stotina vernika je danas poslepodne, pre molebana, u organizovanoj koloni prošetalo pet kilometara dugom trasom od manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci do crkve Svetog Save u Tivtu.

Paroh tivatski Petar Petrović poručio je okupljenom narodu da je “cvet Crne Gore i ponos sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske” i pozvao sve prisutne da budu mirni, dostojanstveni i uporni u “odbrani svetinja.”

Posle litija koje su krenule iz Voljavca, Bistrice, Sutivana, Vraneške doline i drugih krajeva belopoljske opštine, u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla služen je moleban.

Iz Vraneške doline u popodnevnim satima stigla je litija predvođena konjanicima, na čelu sa Ilijom Rmandićem, koji je nosio crnogorsku nošnju. Nakon molebana krenula je velika protestna litija do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.

‼️ЛИТИЈА ИЗ ВРАНЕШКЕ ДОЛИНЕ СТИГЛА У БИЈЕЛО ПОЉЕ: БРАВО СЛОБОДНИ ЉУДИ‼️

Gepostet von Marko Milačić – Prava Crna Gora am Sonntag, 1. März 2020

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije optužio je na skupu u Beranama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da koristi retoriku ustaškog ideologa Ante Pavelića.

Nakon molebana u manastiru Đurdevi stupovi u Beranama, on je okupljenim vernicima i građanima kazao da su svi oni učesnici istorije koja se piše, “od ovog starca Nova Markovića od 99 godina, do ove dece kojima pripada budućnost, a ne onima koji koriste retoriku Ante Pavelica”.

“Sa tom retorikom Hitlerov sluga Ante Pavelić istražio je i pobio stotine hiljada Srba, a ovde, nažalost, ta retorika dobija zamah preko predsednika Crne Gore. A mi na tu glupavu i prevaziđenu priču odgovaramo da smo mi i Srbi i Crnogorci onoliko, možda malo manje, ali ne više nego što je bio Njegoš, kralj Nikola, Marko Miljanov, Mojsije Zečević, vojvoda Miljan i svi naši preci koji su stradali za krst časni i slobodu zlatnu”, rekao je Joanikije.

On je poručio da se ni Crna Gora ni njena budućnost ne mogu graditi na diskriminaciji svete pravoslavne vere i otimanju svetinja.

“Nećemo to dozvoliti. Hoćemo slobodu vere, hoćemo da budemo ravnopravni sa ostalim verama i narodima u Crnoj Gori, nista više od toga niti manje. Nećemo dozvoliti da naša crkva i naša vera budu diskriminisani. To je naš zavet”, dodao je.

Kakva simbolika!Na čelu kolone iz Murine ka Beranama devojčica od 11 godina, a iza nje đed od 99 godina.Stari čuvaju leđa mladima! ❤

Gepostet von Vladislav Dajković am Sonntag, 1. März 2020

 

U Berane su danas na centralnu litiju došli vernici i građani Gornjeg Polimlja, Murine i Andrijevice, nekih sela sa područja bjelopoljske opštine, kao i svih mesnih centara sa područja Berana.

‼️ГОРЊИ ВАСОЈЕВИЋИ ИДУ КА БЕРАНАМА: МУРИНО, АНДРИЈЕВИЦА, ВИНИЦКА, ТРЕПЧА СЛОЖНО И САБРАНО У ОДБРАНИ СВЕТИЊА‼️

Gepostet von Marko Milačić – Prava Crna Gora am Sonntag, 1. März 2020

 

Litije su se u jednu sjedinile kod kružnog toka kod autobuske stanice, odakle je jedinstvena litija krenula do manastira Đurdevi stupovi.

Litija i moleban protekli su u najboljem redu.

Pivljani su danas prisustvovali molebanu koji je služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama.

Ispred crkve obratio se iguman manastira Zagrade Lazar, koji je kazao da je vecerašnja litija uvod u veliki post, ali i “borbu” koju vode dva meseca zarad svog bivstvovanja.

Borba će, kako je kazao, biti pooštrena jer ljudi, koje dva meseca “mole da dodu k sebi, ne pokazuju da će to uraditi.”

Posle molebana, Pivljani su, noseći ikone, sveće, kao i crkvene barjake, krenuli ulicama varoši, a litiju su predvodili lokalno sveštenstvo i monaštvo.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More