Oglasila se Marina povodom smrti Ulaja

Foto: printscreen/youtube
65

“Sa velikom tugom saznala sam danas da je moj prijatelj i nekadašnji partner Ulaj preminuo”, navela je Marina Abramović, reagujući na vest o smrti konceptualnog umetnika Franka Uvea Lajsipena, poznatijeg kao Ulaj.

Ulaj je preminuo u 77. godini u noći između 1. i 2. marta u Ljubljani nakon duge i teške bolesti.

– Bio je izuzetan umetnik i čovek i mnogo će nedostajati. U ovom danu utehu pruža saznanje da će njegova umetnost i zaostavština živeti zauvek – poručila je Marina Abramovića na svom Fejsbuk profilu.
Ulaj i Marina Abramović bili su dugogodišnji saputnici u umetnosti i u životu. Od kada su se upoznali u Amsterdamu 1976. pa do 1988. godine, ostavili su brojna zajednička dela koja su im obezbedila trajno mesto u istoriji moderne umetnosti.


Partnersku i umetničku vezu, Marina i Ulaj okončali su 1988. godine, susretom i poljupcem na Kineskom zidu, nakon što su u okviru zajedničkog performansa prešli po 2.500 kilometara hodajući po građevini jedno drugom u susret.

Šira javnost mogla je ponovo da ih vidi zajedno 2010. godine, na retrospektivi Marine Abramović u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, kada se Ulaj iznenada pojavio na performansu svoje nekadašnje partnerke pod nazivom “Umetnik je prisutan” i seo za sto ispred nje. Ulaj je, zabeleženo je tada, bio jedina osoba koja je na tom maratonski dugom suočavanju Marine Abramović sa publikom koju je umetnica i dotakla. Snimak njihovog emotivnog susreta proširio se društvenim mrežama, a našao se i u dokumentarnom filmu Metjua Ejkersa, posvećenom njihovoj 12 godina dugoj zajedničkoj karijeri.

Prijateljstvo Ulaja i Marine Abramović nije pomutio ni mučan sudski proces u Holandiji, koji je Ulaj pokrenuo u vezi sa prihodima od reprodukovanja njihovih zajedničkih radova, rešen u njegovu korist 2016. Dvoje velikih umetnika trebalo je da se susretnu i na retrospektivnoj izložbi Marine Abramović “Čistač” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu krajem 2019. godine, ali Ulaj, već teško oboleo, nije tada mogao da doputuje iz Slovenije.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More