Božici Velousis “Balkanska nagrada” za očuvanje srpskog jezika i književnosti u zemljama Balkana i Evrope

Youtube printscreen TV Kopernikus
205

Književnica, pesnikinja i novinarka Božica Velousis je odlukom novinara i stručnog žirija nagrađena počasnim priznanjem “Balkanska nagrada” za negovanje i očuvanje srpskog jezika i književnosti u zemljama Balkana, ali i Evrope, piše RTS.RS.

Naime, književnica poslednjih godina intenzivno piše poeziju, prevodi na više jezika i predstavlja autorska dela širom Evrope. Uspešno i neumorno teži ka misiji očuvanja srpske kulture i pismenosti, nastojeći da se približi svim generacijama čitalačke publike i nacionalnim institucijama koje su njen rad prepoznale kao raritet. Ona smatra da je veoma važna korelacija sa srpskom publikom u dijaspori, jer ista publika potpuno srcem prilazi svemu onome što promoviše istoriju i književnost srpskog naroda.

U jednom od prestoničkih hotela nadomak Beograda na vodi, održana je godišnja dodela balkanskih nagrada za ostvarene rezultate u minuloj godini, a u okviru očuvanja kulture, pozorišta, muzike, radija, televizije, filma i ostalih delatnosti. Tom prigodom, književnica se obratila prisutnim kulturnim radnicima i lauretima, čestitala, zahvalila i pročitala prepoznatljive stihove iz autorske zbirke pesama „Život je lep”, najavljujući promociju srpske kulture u drugim državama ali i humanitarne događaje kojima će dati nesebičan doprinos u vidu organizacije.

„Moram priznati da su u meni pomešana osećanja. Ovo značajno priznanje koje mi je uručeno u prisustvu vrlo eminetnih kulturnih stvaralaca svakako donosi ushićenost, motivaciju da nastavim putem očuvanja srpske književnosti i poezije. Imala sam prilike da mnogo puta gostujem u zemljama Balkana koje nosim u svom srcu i lepom sećanju. Uvek se radujem predstavljanju onoga što revnosno stvaram, upoznajući kulturnu raznolikost drugih naroda i njihove tradicionalnosti. Večerašnja „Balkanska nagrada” je nagrada svih nas koji živimo na Balkanu. Snagom svoje volje i želje, moja misija donosi zapažene rezultate. Zahvalna sam,” izjavila je književnica, inače članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Balkanske nagrade dodeljene su i umetnicima: Tanji Jovićević članici rok grupe „Oktobar 1864″, glumcima iz aktuelne predstave „Tamo daleko” po motivima romana „Zelena milja” Stivena Kinga, glumcima i rediteljima drugih TV serija na Balkanu, rok grupi „Neverne bebe”, novinarki Snežani Dakić, rediteljki Marijani Petrović i drugima.

Božici Velousis “Beogradski pobednik” za očuvanje srpskog jezika i kulture u dijaspori

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More