Krajiško veče u Hamiltonu (FOTO)

Foto: D. Petrović/Srpska televizija
366

Škole srpskog folklora Sloga iz Stoni Krika pored Hamiltona u Kanadi organizovala je u subotu 15. Februara 2020. godine Krajiško veče. Više od 100 članova podjeljenih u pet ansambla od najmlađih do omladinaca prikazali su dio sačuvanog kulturnog nasleđa sa Korduna, Banije, Like, Dalmacije i Bosanske Krajine. Svu ljepotu narodnog blaga dočarali su igrom i pjesmom, ali i originalnim narodnim nošnjama iz tih krajeva, što je publika u prepunoj sali u Hamiltonu sa velikim oduševljenjen prihvatila i svaki nastup prekidala aplauzima.

Foto: D. Petrović/Srpska televizija

Posebnost ovog događaja je i u tome što su roditelji djece folkloraša pripremali autohtona jela tih krajiških regija po receptima svojih baka. Krajiško veče je teško zamisiti bez krajiških pjesama za što su se probrinule pjevačke grupe Sinovi Korduna i Ćemer iz Toronta, kao i Mirko Petrinjac i orkestar Milivoja Dorontića.

Foto: D. Petrović/Srpska televizija

Već sledećeg dana, u nedjelju 16. februara 2020. godine folkloraši Škole srpskog folklora Sloga učestvovali su na Festivalu nacija koji je u Hamiltonu održan pod sloganom “Zajedništvo kroz igru”.

Foto: D. Petrović/Srpska televizija

Škola srpskog folklora u Hamiltonu osnovana je 2010. godine i pored organizovanja godišnjeg koncerta i krajiške večeri nastupaju na smotrama folklora i zabavama u Hamilotnu, Nijagari i drugim gradovima u Kanadi, a gostovali su i u Sjedinjenim Amaričkim Državama. Nardone nošnje ovom ansamblu pripremaju Mica Navala (baka dvoje igrača) i njena kćerka Đurđica Daić koja organizuje sve događaje na kojima Sloga učestvuje. Od osnivanja ove folklorne grupe u Stoni Kriku koregoraf je Ljubomir (Luka) Popović.

Izvor Srpksa televizija
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More