Evropska turneja projekta srpskog umetnika Belića posle premijere u Parizu stiže u Budimpeštu

youtube printscreen
59

Projekat srpskog umetnika Milije Belića pod nazivom KINETIKA II uspešno nastavlja svoju evropsku turneju. Izložba koja, pored Belića, okuplja još dvadeset umetnika iz Nemačke, Francuske, Irske, Italije, Holandije, Austrije, Švajcarske, Češke, Mađarske i Venecuele, posle premijere u Parizu i gostovanja u Bazelu, Hamburgu i Beču, biće predstavljena u Három Hét Galeriji u Budimpešti od 3. do 20. marta 2020, piše RTS.RS.

Ovo je već 11. izložba, računajući i prvo izdanje istoimenog projekta, koja se pod Belićevim rukovodstvom predstavlja evropskoj publici, a predviđeno je i učešće na Festivalu konkretne umetnosti ovog leta u Bratislavi. Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kao sublimaciju i verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.

Milija Belić je pozvan da učestvuje na izložbi Umetnost i matematika koja se održava u pariskoj galeriji Abstract Project od 18. do 28. marta 2020. paralelno sa manifestacijom „Nedelja matematike” organizovanoj pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva obrazovanja. Belić se već duži niz godina bavi geometrijskom apstrakcijom i svojim kreativnim angažmanom promoviše vizuelnu inteligenciju zalažući se za integraciju nauke i umetnosti.

„Umetnik otkriva lepotu u matematičkim zakonima kao što matematičar otkriva matematičke zakone u likovnim umetnostima”, kaže Belić.

Na izložbi koja ima za podnaslov „Strukture” i koja okuplja dvadesetak umetnika iz više zemalja, Belić će se predstaviti skulpturom „Planetarijum”.

Podsetimo da je Belić, posle studija slikarstva na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, doktorirao umetnost i nauke o umetnosti na pariskoj Sorboni, kao i da je autor više knjiga iz oblasti teorije umetnosti. Najnoviju knjiga eseja pod naslovom „Ars longa”, koja na izvestan način sumira celokupan Belićev dosadašnji teorijski rad, upravo je objavila čačanska Umetnička galerija „Nadežda Petrović” u okviru svoje biblioteke „Ravnoteža”.

„Doba elektronske ere Belić prihvata pozitivistički, i bez pesimizma i patosa nudi nove odgovore na vekovima postavljana pitanja”, ističe Vladan Matijević, urednik izdanja, „Belić čvrsto veruje da će ljudski duh uspeti da se integriše u nove modele ponašanja i izražavanja.”

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More