Srpski pijanista uspešan na Jejlu, u maju gostuje u Srbiji: “Najvažnije mi je da u Beogradu odlično sviram”

Youtube printscreen Nenad Ivović
93

Srpski pijanista Nenad Ivović, muzički saradnik na prestižnom Univerzitetu Jejl u SAD, nastupiće u maju na sceni beogradskog Kolarca.

Ivović je sa 19 godina diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao student generacije, završio master studije u Tel Avivu i potom magistrirao na Jejl Univerzitetu.

On uskoro puni 27 godina i raduje se povratku u Beograd, gde će u maju svirati dela Šuberta i Bramsa na koncertu u kolarcu.

Ivović za Tanjug govori o okolnostima koje su ga odvele u Ameriku, omiljenim kompozitorima, značajnim mestima gde je svirao, radu sa vanserijski talentovanim studentima…

“Iskustvo nastupa na važnim svetskim muzičkim scenama u Izraelu, Francuskoj, Holandiji, SAD i Egiptu daje mi puno samopouzdanja pred svaki koncert, ali ipak najveću odgovornost osećam pred dolazak u Beograd. Uvek mi je najvažnije da u Beogradu sviram odlično” kazao je Ivović.

Mladi pijanista napominje da ga je u SAD odvela želja za usavršavanjem i upijanjem znanja od vrhunskih profesora današnjeg doba.

“Mnogi od tih profesora su naslednici muzičkih velikana s početka i sredine 20. veka. Svakog leta, u poslednjih deset godina, deo sam pijanističkih festivala gde dolaze poznati profesori i pijanisti iz celog sveta. U neposrednim kontaktima sa njima, menjao sam mnogo svoj pristup muzici i njenom razumevanju kao i usavršavanju tehnike. Uvod u moj odlazak u Ameriku je takođe bilo i moje školovanje na Tel Aviv Univerzitetu kod dobro poznatog profesora Emanuela Krasovskog, koji je doktorirao na Džulijardu” kazao je Ivović.

Posle nekoliko nastupa u inostranstvu, svetska kritika je Ivovićevo muziciranje nazivala posebnim senzibilitetom na klaviru.

Za njega nema dileme da je specijalna boja zvuka njegovog muziciranja isprovocirala odlične kritike u svetu.

“Ta boja zvuka predstavlja sublimaciju mog dosadašnjeg školovanja i moje potrebe za jedinstvenom interpretacijom. Uvek težim rekonstrukciji originalne ideje dela i trudim se da u svaki tom oplenim ličnim senzibilitetom” kazao je Ivović.

Kako kaže, u poslednje vreme se najviše bavi delima Šuberta i Bramsa.

“Njihova dela me odmah privuku i daju poseban elan za detaljno istraživanje kompozicija. U maju nastupam na Kolarcu i upravo ću koncert započeti Šubertovim Impromptijem. Na programu će takođe biti i Bramsova druga sonata za čelo i klavir”, kaže Ivović.

U planovima za budućnost osim koncertnih aktivnosti Ivović pre svega vidi dalje usavršavanje u SAD.

“Dve školske godine sam angažovan kao muzički saradnik na Jejlu. Proširujem i kompletiram svoje znanje, čitajući i svirajući mnogobrojnu muzičku literaturu za kamernu muziku. Svakodnevni rad sa vanserijski talentovanim studentima, ali i profesorima kao što su Boris Berman, Pol Votkins, Ani Kavafian, pružaju mi neverovatno iskustvo.” kaže Ivović i i dodaje da su mu u planu i doktorske studije na Univerzitetu Jejl u U SAD.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More