Kragujevac dobija centar za dečju spinalnu hirurgiju, srpski lekari operišu najsloženije slučajeve

Četvorogodišnji projekat u ovom gradu predvođen doktorom Norbertom Ventura iz Barcelone urodio plodom. Srpski doktori u rangu sa svetskim!

FOTO: Pixabay
82

Program Spinalne ortopedije u kome najbolji lekari iz Evrope operišu pacijente u Kragujevcu, po najnovijim tehnologijama koje skraćuju vreme operacije i oporavak pacijenata, otvorio je vrata da se uskoro u centru Šumadije otvori nacionalni centar za ortopediju kičme kod dece za celu Srbiju.

Posle Kragujevca, prema programu Ministarstva zdravlja, sličan centar bi trebalo da se kasnije otvori i u Novom Sadu, gde bi trebalo da se prenesu iskustva iz Kragujevca, piše Blic.

Srpski lekari uspešno operišu i najsloženije slučajeve deformiteta kičme – koje su do sada, uz ogromne troškove po budžet, rađene u inostranstvu. To je rezultat četvorogodišnjeg projekta, u kome je na Klinici za ortopediju Kliničkog-centra Kragujevac operisano 60 pacijenata sa najtežim oboljenjima od strane svetski priznatih ortopeda iz Španije i zemalja EU koje je predvodio dr Norberto Ventura iz Barselone.

Pored toga, prekjuče je na ovoj kragujevačkoj klinici, prvi put u Srbiji, urađena operacija po novoj metodi koju je patentirao ugledni svetski ortoped dr Lotfi Miladi sa ortopedske klinike “Pariz” u Francuskoj.

Ova metoda uspešno se primenjuje kod najsloženijih operativnih zahvata u zemljama Evropske unije Francuskoj i Španiji i ogroman je korak, kako na polju napredovanja srpske medicine, tako i na usavršavanju naših ortopeda. Ovu najsavremeniju metodu u budućnosti primenjivaće KC Kragujevac i KC Novi Sad.

Prema rečima direktora KC Kragujevac dr Predraga Sazdanovića, država i pacijenti sa porodicama time bi izbegli dodatne troškove lečenja u inostranstvu. Procena da je na troškovima lečenja 60 pacijenata u Srbiji, naša zemlja uštedela preko šest miliona evra, jer su operacije kičme koje se urade ovde deset puta jefitinije nego u inostranim klinikama, gde koštaju od 150.000 do 200.000 evra.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More