“Jezikovanje”, program “kovanje jezika” uspešno završen u Montrealu

Foto: PIxaBay
255

U cilju očuvanja jezičkog identiteta Srba koji žive u Montrealu u Kanadi, škola „Sveti Sava” i biblioteka „Stevan Jorgović” udruženim snagama organizovale su od septembra 2019. do februara 2020. godine intenzivni, interaktivni program za učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma „Jezikovanje”.

Program („kovanje jezika”) je namenjen deci, omladini, ali i svima onima koji žele da nauče ćirilicu i osveže znanje srpskog jezika, prenosi RTS.

Ukupno je u toku projekta održano 15 radionica na kojima su deca naučila svih 30 slova ćirilice.

Iz nedelje u nedelju, deca su se družila sa glumcima, profesorima jezika, piscima, slikarima, grafičkim dizajnerima, naučnicima, pilotima, vaspitačima, doktorima, učiteljima, bibliotekarima, koji su im kroz različite pristupe približili srpski jezik i naučili ih po dva ćirilična slova. Svaki čas pratila su interesantna vežbanja povezana sa profesijom predavača.

Program se pokazao kao veoma uspešan, uzevši u obzir broj polaznika koji je oborio rekord do sada upisane dece u našu školu, i što je još važnije, broj se nije osipao tokom hladne, kanadske zime, kao prethodnih godina. Ono po čemu se program Jezikovanje izdvaja jeste pristup koji u obzir uzima latinično predznanje polaznika programa. Velika većina dece već zna latinično pismo budući da su u Kvebeku dva zvanična jezika francuski i engleski. Savet roditelja uporedio je program Jezikovanje sa kultnom obrazovnom TV serijom Kocka, kocka, kockica.

Nakon martovskog raspusta škola nastavlja sa radom narednih pet sedmica. Fokus nastave biće na savladavanju čitanja.

U okviru Jezikovanja održane su i tri radionice pod nazivom: Nauči kako da predstaviš svoju izuzetnost na kojima su polaznici učili kako da ostave najbolji utisak na sagovornika, da impresinoraju slušaoce i posmatrače tokom intervjua, prezentacije projekta i sl. Predavač je bila diplomirana glumica Valentina Tina Milivojević.

Projekat Jezikovanje podržan je od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu putem konkursa za sufinansiranje projekata 2019.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More