Dolina jorgovana, lepota koja vekovima opstaje! Prava Provansa usred Srbije (FOTO+VIDEO)

Dolina jorgovana nastala je kao romantični poklon srpskog kralja Stefana Uroša Prvog, koji je želeo da se njegova buduća žena oseća kao da je u rodnoj Provansi dok bude dolazila na njegov dvor

Foto: Youtube Printscreen
82

Već sedam vekova dolinu reke Ibar krasi sećanje na romantični gest kralja za, kasnije srpsku kraljicu, Jelenu Anžujsku, tako što je tu dolinu učinio Provansom.

Dolina jorgovana nastala je kao romantični poklon srpskog kralja Stefana Uroša Prvog, koji je želeo da se njegova buduća žena oseća kao da je u rodnoj Provansi dok bude dolazila na njegov dvor.

Strašne litice doline Ibra sakrili su veliki cvetovi ljubičaste boje, a stenovit kraj postao je prilično pitom. Dolina jorgovana i njeni cvetovi vekovima su označavali ljubav i poštovanje koje je narod gajio prema plemenitoj kraljici, čuvenoj po svojoj mudrosti i obrazovanju, piše B92

 

Dolina jorgovana počinje kod grada Kraljeva, jednog od znamenitih gradova centralne Srbije, koji je današnje ime dobio 1882. godine posle proglašenja Srbije za kraljevinu i krunisanja kralja Milana Obrenovića.

U čast Jelene Anžujske se već godinama početkom maja održava međunarodna manifestacija “Dani jorgovana” kada, osim Kraljeva, ožive i srednjovekovni grad Maglič i manastir Žiča.
Dolina jorgovana se najčešće i povezuje sa tvrđavom Maglič, iako danas, nažalost, nema toliko očuvanih jorgovana da bi “obojili” celu oblast. Ipak postoji jedna lepota koja vekovima opstaje, a to je jedan od najlepših i najznačajnijih srpskih manastira.

 

Žiču je podigao Stefan Prvovenčani gde je i krunisan za prvog srpskog kralja, a po legendi, u toj crkvi je krunisano ukupno sedam srpskih kraljeva za koje su otvarana po jedna vrata, a zatim zazidana. Zbog toga se manastir naziva još i “sedmovrata Žiča”.

izvor B92

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More