“Svaki ćošak ima svoju priču”: Novinar britanskog lista posetio Beograd, predlaže šta odmah uraditi “da biste razumeli grad”

Pixabay
566

“Srpska prestonica je bogata istorijom, u kojoj svaki ćošak grada ima svoju priču, a nasuprot tome je i mesto za dobru kupovinu, dok uveče postaje mesto najrazličitijih žurki”. Ovim rečima svoj putopis započinje Martin Danford, novinar britanskog lista “Evening Standard”, opisujući srpsku prestonicu kao grad za “savršen vikend”, kako ga u daljem tekstu naziva, prenosi Blic.

Idealan je kao mesto za kratki predah, u kome je umor drugačiji za strance, jer za zujanje gradom, “šopingovanje” i razgledanje autentičnih delova istog, kao i ukusna hrana u restoranima, pobrinuće se da energija ne izostane.

Autor teksta navodi i da je Beograd grad pristupačnih cena i poziva strance da se priključe turistima koji će na frižideru, kod kuće, zalepiti još jedan magnet, a na kome je – grad Beograd.

Pixabay/AlexSrbija

Od Kalemegdana do “Kuće cveća”

– Da bi ste ga razumeli potrebno je da kada u njega stignete čim pre posetite Kalemegdan. Tvrđavu čiji su bedemi okruženi zelenilom i parkovima u kojima možete kupiti suvenir, a potom otići na zidine tvrđave sa kojih će ispred vas ekslodirati pogled na ušće dveju reke Save i Dunava, ali i pogled na Novi Beograd i donji Kalemegdan.

– Pogled sa zidina Kalemegdana, zaista je jedinstven- ističe Martin Dunford.

Nakon kalemegdanske avanture, oduševljeno preporučuje budućim posetiocima, vraćanje u centar grada kroz ulicu Kneza Mihaila.

Pomenuta ulica je, kako putopisac smatra, mesto najboljih kupovina, a kako daljim hodom približavate centru i mesto u čijoj se blizini nalazi Narodni muzej, koji obavezno mora biti na listi ustanova koje treba posetiti.

Muzej je na Trgu republike otvoren nakon 15 godina, koliko je prethodno građanima bio uskraćen, a sada je napokon dostupan svima onima koje zanima šta u sebi muzej skriva i u koji je moguće ući besplatno nedeljom.

Sa druge strane, navodi autor teksta, Vračar je deo grada na kome se nalazi velelepni Hram Svetog Save, na mestu na kome su Turci spalili posmrtne ostatke svetitelja.

– Ideja za izgradnji hrama rodila se krajem 19. veka, a 1930. godine započeti su radovi na izgradnji hrama- podseća Dunfrord.

On takođe poziva sve da u hram uđu i svedoče izgradnji jednog od simbola Beograda. Pogledaju betonsku kupolu, koju će krasiti najveći mozaik na svetu, ali i da se spuste u izgrađenu kriptu.

Sledeća stanica mogla bi da bude Muzej Nikole Tesle, naučnika čije ime je barem jednom izgovorio ceo svet i koji je razvio teoriju naizmenične struje. Velikana po kome se danas nazivaju moderni električni automobili.

“Kuća cveća”, grob je predsednika države Jugoslavije i njegove žene. Države koju danas pamte samo pioniri Josipa Broza Tita. To je ujedno i mesto koje, stranci koji dolaze u Beograd, Srbiju, treba da posete kako bi barem delimično shvatili nostalgiju starijih ljudi koji i danas na to mesto polažu cveće, žaleći zbog države koja više ne postoji nigde osim u sećanju.

– “Kuća cveća” nedaleko je od rezidencije u kojoj je predsednik Josip Broz Tito stanovao sa svojom suprugom Jovankom Broz, nekada prelepa vila, danas ruševina uništena bombama koje je NATO 1999. godine bacio na nju- podseća on.

“Jedi i pij”

Nakon istraživanja preporučenih destinacija grada Beograda, autor savetuje ponovni povratak na mesto sa koga počinje ruta, ulicu Kneza Mihaila.

U srcu grada na raspolaganju je pregršt restorana koji će nahraniti stomake izgladnelih vrednih turista, koji su prethodne sate proveli u neumornom istraživanju istog.

Specijaliteti narodne kuhinje, salate, predjela, glavna jela, poslastice i piće tokom obedovanja biće i više nego dovoljni za povratak izgubljene energije.

– Razne vrste sušenog mesa, lokalnih sireva, ćevapa, kobasice, potom kajmak, specifična “domaća kafa” i naravno rakija, samo su deo bogate ponude jela i pića koji se mogu naći na stolu ispred vas. Za vreme leta , vikendom, izazov je pronaći mesto u restoranu- zaključuje Martin Dunford.

Nakon obilaska častite se kvalitetnim obrokom, a onda iskoristite ostatak vremena kako volite, preporučuje autor, a prenosi EveningStandard.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More