Tramp proglasio vanredno stanje u SAD zbog koronavirusa

70

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je juče vanredno stanje zbog pandemije Covida-19 čime se otvara mogućnost da obezbedi 50 milijardi dolara iz državnih rezervi za borbu protiv korona virusa.

On je pozvao sve američke savezne države da uspostave vanredne centre da pomognu u borbi protiv virusa, prenosi Rojters.

Poslednji put bivši predsednik Bil Klinton proglasio je vanredno stanje 2000. godine zbog virusa Zapadnog Nila.

Tramp je rekao da je dao veća ovlašćenja Sekretarijatu za zdravstvo, kako bi se bolnicama i lekarima pružila maksimalna fleksibilnost, pa i sposobnost da zaobiđu neke postojeće zakone, kako bi što bolje odgovorili na širenje virusa.

Takođe je najavio da će do pola miliona testova “verovatno” biti dostupno sledeće nedelje.

Predsednik je poručio da vlada radi u partnerstvu sa privatnim sektorom da bi se povećali kapaciteti za testiranje na koronavis a planirano je otvaranje novih “drajv-tru” centara u kojima građani mogu da se testiraju a da na izađu iz svojih automobila, prenosi Glas Amerike.

U Sjedinjenim Državama je od koronavirusa obolelo više od 1.900 ljudi u 46 saveznih država i u prestonici, dok je više od 40 preminulo.

Bela kuća: Predsednik za sada ne mora da se testira

Iako je prošle nedelje imao i drugi susret sa osobom koja je kasnije bila pozitivna na testu na korona virus, američki predsednik Donald Tramp ne mora ni da se testira ni da se izoluje, izjavio je sinoć predsednikov lekar Šin Konli.

Tramp je prošle nedelje večerao s gostima iz Brazila na svom imanju Mar-a-Lago, s predsednikom Žairom Bolsonarom i njegovim savetnikom za odnose s javnošću Fabiom Vajngartenom, koji je kasnije testiran pozitivno na korona virus.

Kako prenosi Rojters, prema rečima doktora Konlija, predsednik Tramp kratko je bio u kontaktu sa još jednim gostom tokom večere u Mar- a-Lagou, koji je tri dana kasnije manifestovao prve simptome korona virusa, a potom mu je infekcija i potvrđena.

Susret je procenjen kao “nisko rizičan” pa predsednik Tramp ne mora da bude izolovan u kućnom karantinu, kaže se u sinoćnjem saopštenju doktora Konlija.

“Kontakt predsednika sa prvom rizičnom osobom je bio veoma ograničen na zajedničko fotografisanje i rukovanje. Iako je tokom drugog susreta predsednik proveo više vremena u neposrednoj blizini druge rizične osobe, minimalna interakcija se dogodila pre pojave bilo kakvih kasnijih simptoma”, izjavio je Konli.

U međuvremenu, mnogi kongresmeni i građani SAD koji su na sličan način bili izloženi riziku od prenošenja korona virusa, dobrovoljno su se samoizolovali i testirali na koronu, piše AP.

Pored toga što je bio direktno izložen prenosiocima virusa, Tramp je imao više kontakata sa ljudima koji su kasnije poizitivno testirani na koronu i otišli u samoizolaciju.

Prva dama SAD Ivanka Tramp je, prema rečima predstavnika za štampu Bele kuće Džada Dera, prisustvovala sastanku sa australijskim ministrom unutrašnjih poslova Piterom Datonom koji je takođe u samoizolaciji, prenosi AP.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More