“Sve prođe, pa i doživotna” – nova knjiga Žarka Lauševića

Foto/Tanjug/Tanja Valić
664

BEOGRAD – Nova knjiga Žarka Lauševića “Sve prođe, pa i doživotna” u izdanju kuće “Hipatija” predstavljena je  publici u beogradskoj Akademiji 28.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

Laušević se još jednom pokazuje kao autor uzbudljivog dramatičnog štiva koje spada u vrhunske zapise dnevničke literature, a potresne ispovedne beleške ispisao je kao osuđenik broj 28375 koga pogrdno zovu “Glumac”.

O knjizi “Sve prođe, pa i doživotna” na promociji su govorili: glumac Goran Šušljik, producent televizijske serije “Koreni” u kojoj Laušević igra jednu od glavnih uloga, scenarista te serije Ðorđe Milosavljević, novinar i izdavač Manojlo Vukotić i novinarka Radmila Stanković.

Odlomke iz knjige čitali su glumci Petar Benčina i Cvijeta Mesić, a promociju je vodio Ivan Ivanović.

Okupljenima se video – porukom obratio Žarko Laušević, koji je napomenuo da ga za Akademiju 28 vezuju snažne emocije.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

“Upravo u toj sali sam pre 40 godina imao svoju prvu profesionalnu premijeru. Igrao sam u predstavi “Propast titanika” Hansa Magnusa Encensbergera u režiji Uroša Glavatskog. Bio sam student i moj profesor na FDU Minja Dedić bio je jako ljut na mene tih nedelja. Igranjem u toj predstavi prekršio sam oštra pravila FDU”, rekao je Laušević.

Manojlo Vukotić je kazao da je prva knjiga Žarka Lauševića “Godina prođe, dan nikad” prodata u 330 hiljada primeraka i da je to rekord u poslednjih 40 godina u Srbiji.

“Do tada Lauševića niko nije znao kao pisca, a ta knjiga je imala izuzetno veliku literalnu vrednost. Laušević se vratio sada svojim željama, nadanjima, zadovoljstvima, igrama – pa po malo i zabludama”, kazao je Vukotić i dodao da ovakvu knjigu ne može da napiše glumac ni kada bi mu Šekspir suflirao.

“Knjigu koju večeras predstavljamo nije u stanju da napiše ni dramski pisac sa iskustvom, ni dobar pravnik, ni zatvorenik, jer nema razrezano srce, ojađenu dušu i čistinu kajanja. Ovakvu knjigu je mogao da napiše samo Žarko Laušević, vlasnik sopstvene nadarenosti, gospodar i gospodin scene, ljubavnik filmske igre, nosilac ordenja krivičnih zakona iz dve zemlje”, rekao je Vukotić.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

Radmila Stanković je istakla da je treća knjiga Žarka Lauševića “sve prođe, pa i doživotna”, na nju ostavila najjači utisak.

“U ovoj knjizi ima svega što podrazumeva dobru literaturu. Ima ljubavi, ima drame, istine, cinizma, duha, veštine pisanja”, kazala je novinarka u obraćanju okupljenima na promociji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More