Mihajlović: Nismo zadovoljni, moramo biti brži s reformama

Foto: Facebook / Зорана Михајловић, arhiva
405

BEOGRAD – Srbija može mnogo više da napreduje u reformama a cilj je da Srbija na „Duing biznis“ (Doing business) listi Svetske banke bude među prvih 30 zemalja, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Mi u Vladi nismo zadovoljni brzinom napretka u reforma, moramo biti brži i efikasniji. Sproveli smo reforme, doneli zakone ali moramo biti brži“, rekla je Mihajlović na godišnjoj konferenciji „Doing business 2019 – Digitalna transformacija i jačanje konkurentnosti Srbije“.

Komentarišući danas objavljenu Duing biznis listu na kojoj je Srbija pala sa 43 na 48 poziciju ona je rekla da veruje da će se sledeće godine kad Svetska banka bude rangirala zemlje po napretku u reformi poslovnog okruženja pokazati da Srbija može da ostvari bolje rezultate.

Dodala je da je cilj da u rangiranju uslova za dobijanje građevinskih dozvola Srbija bude u prvih pet do sedam. Veruje da će se uzeti u obzir i reforme upisa u katastar, kao i da će Srbija smanjiti troškove priključka na električnu mrežu i broj dana čekanja na taj priključak, kao i da će se lakše dolaziti do kredita i rešiti pitanje stečaja.

Na konferenciji je rečeno da su u Srbiji, među važnim, ali „zakasnelim“ reformama i ukidanje pečata za privredu i pojednostavljenje procedure za dobijanje priključka na struju, nova rešenja za zaštitu manjinskih akcionara, kao i uvođenje elektronske prijave poreza na imovinu i prenos apsolutnih prava.

Predstavnik NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam Slavko Carić rekao je da privreda očekuje od Vlade Srbije da konačno reformiše parafiskalne namete kao što je naknada za zaštitu životne sredine ili firmarina koje i dalje obavezuju privredu na 12 godišnjih plaćanja.

Takođe očekuje se da Vlada unapredi proces izvršenja i obezbeđenja, skrati i pojeftini stečajni postupak, obezbedi da javna preduzeća efikasnije izdaju lokacijske uslove za gradnju i uspešno završi započetu reformu katastra.

Duing biznis lista je pokazala da je digitalizacija ključ za stvaranje boljih uslova za poslovanje jer smanjuje korake koje je potrebno napraviti, kao i troškove prolaska kroz administraciju, što Svetska banka i investitori posebno cene.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More