Spisak mera koje preduzima Nemačka zbog koronavirusa, evo i kolike su propisane kazne

(AP Photo/Markus Schreiber)
343

Kancelarka Angela Merkel je sinoć u Berlinu na konferenciji za štampu objasnila odluke koje su prethodno dogovorene s premijerima saveznih država i čiji je cilj da uspore „proces infekcije“, piše dw.com.

Situacija zahteva drastične mere u javnom životu, rekla je ona. „Ovo su mere kakvih nikada nije bilo u našoj zemlji.“

Cilj je da se smanje socijalni kontakti. Međutim, treba održavati ekonomski život, snabdevanje energijom i medicinsku negu. Takođe, radi se o tome da se ne preoptereti zdravstveni sistem. Evo o kojim merama se radi:

Slobodno vreme: Kafići, klubovi, diskoteke i pabovi moraju se zatvoriti. Isto tako pozorišta, opere, koncertne dvorane i muzeji. To se odnosi i na sajmove, izložbe, bioskope, zoološke vrtove, kockarnice, kladionice i bordele. Igrališta za decu će takođe biti zatvorena.

Restorani i hoteli: Restorani svake vrste smeju da budu otvoreni najranije od 6 časova, a zatvoreni najkasnije do 18. Menze, restorani i hoteli trebalo bi da smanje rizik od širenja virusa, na primer – pomoću pravila o udaljenosti stolova, ograničenja broja posetilaca ili higijenskih mera. Bavarska i Berlin zahtevaju u restoranima udaljenost od metar i po, a u Severnoj Rajni Vestafliji čak dva metra. U Bavarskoj važi sledeće: restorani mogu ostati otvoreni samo do 15 časova i ne smeju imati više od 30 gostiju istovremeno.

Ponude za smeštaj u Nemačkoj mogu da se koriste samo kada je to „neophodno“ – i izričito ne u turističke svrhe. Turizam je izričito zabranjen.

Zdravstvene ustanove: Sve zdravstvene ustanove ostaju otvorene, uzimajući u obzir veće higijenske potrebe.

Sportski objekti: Rad u svim javnim i privatnim sportskim objektima, bazenima, teretanama i sličnim objektima biće obustavljen.

Obrazovanje i putovanja: Zabranjuju se sastanci u klubovima i drugim sportskim i objektima za zabavu. Pored toga obustavljaju se ponude u centrima za obrazovanje odraslih, muzičkim školama i drugim javnim i privatnim obrazovnim ustanovama. Do daljnjeg nema više turističkih putovanja unutar Nemačke niti i inostranstvo. Ukinuta su sva putovanja autobusom.

Zanati: Majstori i zanatlije mogu da nastave sa svojim poslom.

Radnje: Zatvaraju se radnje sa specijalnom robom (odeća, obuća…) i takvi prodajni centri. Ne zatvaraju se radnje sa potrepštinama za svakodnevnu upotrebu. Tu se ubraja: prodavnice prehrambenih proizvoda, nedeljne pijace, usluge preuzimanja i dostave hrane, paketa, pisama; prodavnice pića, apoteke, drogerije, benzinske stanice, banke i štedionice, pošta, frizerski saloni, hemijske čistionice, praonice veša, prodavnice novina, radnje sa građevinarskim proizvodima, baštenskim biljkama i prodavnice sa stvarima i hranom za kućne ljubimce i veleprodaja. Za sve te radnje se ukida zabrana rada nedeljom do daljeg. Uvode se posebne higijenske mere te kontrola pristupa prodavnicama radi izbegavanje redova.

Religija: Više nisu moguće službe u crkvama, džamijama, sinagogama i drugim verskim zajednicama.

Ograničenje poseta: U bolnicama, preventivnim i rehabilitacionim ustanovama i staračkim domovima su posete veoma ograničene. Ustanove mogu – na primer – da dozvole posete jedan sat dnevno, ali ne za decu mlađu od 16 godina i ne za posetioce sa respiratornim infekcijama. Generalna zabrana se odnosi na ljude koji su u poslednjih 14 dana bili u rizičnim područjima u inostranstvu ili unutar Nemačke.

Kazne: Oni koji ne poštuju pravila karantina suočavaju se sa novčanom kaznom i do 25.000 evra – na primer u slučaju da se ode u posetu u starački dom 14 dana nakon putovanja u rizično područje. U suštini važi: ko namerno inficira druge ljude može biti tretirano kao fizička povreda.

„U ekstremnim slučajevima, dve do pet godina zatvora“, izjavio je senator unutrašnjih poslova Berlina Andreas Gajzel.

Izvor dw.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More