Oterani Srbi sa svojih ognjišta, 16 godina od Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji (FOTO)

Foto: Wikipedija/Nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine
70

Na današnji dan, pre 16 godina, izvršen je pogrom nad srpskim civilima od strane albanskih ekstremista i OVK.

Kosovski mediji optužili su Srbe za nesreću u kojoj su stradala tri albanska dečaka, koja su se utopila u Ibru, u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu, što je i poslužilo kao povod za ovo nasilje, piše Danas.

Tokom Martovskog pogroma stradalo je osam Srba dok je više stotina njih povređeno.

Foto: Wikipedia/Crkva Svetog spasa u Prizenu sagrađena u 14 veku uništena je u Martovskom pogromu

Kako je procenjeno, oko 4.000 Srba i drugog nealbanskog stanovništva proterano je sa svojih ognjišta od 17. do 19. marta 2004. godine.

Prema procenama UNMIK-a, na 33 lokacije u pogromu je učestvovalo oko 60.000 Albanaca.

Foto: Wikipedia/Most Kosovska Mitrovica/Mesto najčešćih sukoba

Čak 800 kuća je uništeno, a 35 srpskih crkava i manastira je oskrnavljeno. Tokom tih 48 sati gorela je Bogorodica Ljeviška, Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Кozme i Damjana u Zočištu, manastir Devič.

Za proteklih 16 godina mali broj ljudi je odgovarao za ove zločine, uz neprimereno male kazne. Iako se ova akcija uništavanja desila pred očima 38 hiljada vojnika Кfora iz 39 zemalja i osam hiljada policajaca UNMIК, zaduženih za očuvanje bezbednosti svih koji žive na Кosovu, organizatori nisu kažnjeni, a oni koji su direktno učestvovali osuđeni su na minimalne zatvorske kazne.

Foto: Darko Dozet/ Wikipedia/Vernici izlaze iz porušenog manastira Devič, kojeg su francuski vojnici zbog čestih napada albanskih terorista ogradila bodljikavom žicom

Za tri dana ubijeno je 19 osoba, od čega i 11 Albanaca.

Tokom ova tri dana, povređeno je više od 100 pripadnika Kfora i policajaca UN, a zapaljena su i 72 vozila međunarodnih snaga.

Za organizatore i inicijatore ovih zločina označavane su određene organizacije veterana OVK, Studentska organizacija Prištine, Albanska nacionalna armija, kao i dve minorne političke partije – Nacionalni pokret Kosova (LPK) i Nacionalni pokret
za oslobođenje Kosova (LKČK), za koje se, kako se špekulisalo, teško veruje da su mogle da okupe 60.000 Albanaca.

Koordinacija: Ni 16 godina nakon martovskog pogroma, niko nije osuđen za zločine nad Srbima

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije upozorila je danas da ni 16 godina nakon „martovskog pogroma“ na Kosovu i Metohiji, tokom kog je ubijeno desetoro i proterano više od 4.000 Srba, niko nije osuđen za te zločine.

Navodeći da je tokom 17, 18. i 19. marta 2004. godine srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira SPC, 738 kuća u vlasništvu Srba, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja, iz Koordinacije su upozorili da Srbima proteranim u tom periodu do danas nije omogućen povratak kao ni nakada za uništenu imovinu.

„Još jednom ukazujemo na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a, proisteklu iz nečinjenja i nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, kao i na odgovornost Evropske unije (EULEKS-a) i vlasti u Prištini zbog nekažnjavanja zločina nad Srbima, uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji“, stoji u saopštenju.

Koordinacija je pozvala vlast Srbije da aktuelizuje pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale „masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima i srpskom kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji u martovskom pogromu 2004. godine“.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More