Srpski advokat o kome piše cela Amerika! Zbog njega će se menjati zakon a ovako je stigao do slave

Foto: Pixabay
1,059

Igor Božić je od deteta iz izbegličke kolone, čija je baka nadničila po njivama da bi prehranila njega i brata, postao advokat o kome piše “Vašington post” i čije ime uvažavaju širom Amerike.

Delom baš i zbog slučaja Betani Ostin, samohrane majke troje dece, koji je njegovom zaslugom na putu da uđe u istoriju američkog pravosuđa. Kako je sve počelo?

Prva sećanja Igor Božić vezuje za izbegličku kolonu, trideset godina unazad, kada je sa svojom porodicom krenuo u nepoznato, piše “SerbianTimes“.

RODITELJI NA RATIŠTU

“Rođen sam u Zenici, Zavidovićima, rat je počeo a oba moja rodiitelja su obukli uniforme i otišli na ratište. Majka je bila kuvarica, a otac je nosio pušku. Majka je tako dobro kuvala da je vojska pozvala da krene sa njima i to pravo na prvu liniju fronta. Brat i ja smo produžili za Sremsku Mitrovicu, gde smo živeli u kolektivnom smeštaju. Baba je po ceo dana radila na njivama, išla u nadnicu, da zaradi neki dinar i da nas prehrani, dok smo nas dvojica braće bili kući”, priča Igor Božović za “Serbian times”.

“Otac se angažovao oko obezbeđivanja smeštaja za izbeglice kojima je međunarodna zajednica dodelile placeve. Jedini je uspeo da izgura da se tim ljudima sagrade i kuće na toj zemlji. Sećam se da su stalno dolazili da mu se zahvaljuju. Stan koji smo na kraju dobili dali smo jednoj majci poginulog borca i odlučili da preselimo za Ameriku.
Avionske karte koje su prvenstveno bile rezervisane za 13. septembar 2001. godine, samo dva dana nakon rušenja bliznakinja u Njujorku, privremeno su odložene dok se situacija u Americi ne smiri.

“Doselili smo u predgrađe Čikaga, Mokinu, gde smo počeli potpuno novi život. Brat i ja smo krenuli u školu, a roditelji su se snalazili kako su znali, cilj je bio preživeti”, priseća se uspešni advokat, a potom nastavlja.

OD POLICAJCA DO ADVOKATA

“Ja sam prvo išao za policajca, završio kriminalističku školu na kojoj sam imao studije prava i psihologije. Drugi smer su mi bili političke nauke. Onda sam nastavio na unverzitetu u Nju Hempširu, gde sam postao doktor prava, što me je oduvek zanimalo. Posle toga sam tri godine bio na praksi u državnoj službi, nakon čega sam počeo da radim u Rokfordu, kao asistent državnog tužioca. U početku sam se bavio slučajevima sitnog kriminala, a kasnije, kako sam napredovao, dobijao sam teže slučajeve. Vremenom sam se specijaliizovao za rad sa ugroženom decom čiji su roditelji bili kriminalci i narkomani, obezbeđivao im državno staranje dok roditelji ne izađu iz zatvora ili sa rehabilitacije”, priča.

Izvor SerbianTimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More