Iz Nemačke, preko Italije pa u Srbiju! Sumnja na prvi slučaj korone u Kraljevu!

191

Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo , nakon sastanka Štaba za vanredne situacije, rekao je da se u ponedeljak posle podne prijavila pacijentkinja koja je došla iz Italije, ali sa boravištem u Nemačkoj, koja je potencijalno zaražena virusom korona.

“S obzirom na kliničku sliku i broj kontakata koji je imala u Italiji, ispunjavala je definiciju slučaja za algoritam u postupanju infekcije korona virusom i hospitalizovana je na Infektivnom odeljenju u izolacionoj jedinici sa blagom kliničkom slikom. Pacijentkinja nije zdravstveno ugrožena”, rekao je Macan, a navodi se na zvaničnom sajtu grada.

On je kazao da je od pacijentkinje uzet bris, koji je u ponedeljak transportovan na Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ i da se svakog trenutka očekuje rezultat.

“Očekujemo svakog trenutka da saznamo da li se radi o virusu korona ili o virusu gripa, jer se istovremeno rade obe analize, kako bismo proverili o kojoj infekciji se tačno radi”.

Naveo je i da je reč o osobi koja je sarađivala i da je poštovala preporuke o samoizolaciji kada se vratila u Srbiju i nije ostvarivala kontakte od odlaska u zemlju.

“S obzirom na blagu kliničku sliku, čak i da bude pozitivna, odlučiće se da njeno lečenje bude u kućnim uslovima i samoizolaciji da ne bi došlo do zaražavanja medicinskog osoblja i da bi ono bilo u operativnom stanju da pruži svu neophodnu uslugu ako dodje do većeg broja slučajeva”, naveo je Macan.

Istakao je i da zdravstveni sistem polako postaje preopterećen, ali se ulažu napori da se maksimalno zaštiti, da se ne optereti suvišše i da bude spreman za nešto što može da se desi.

“Ulazimo u 14. dan, koji je, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kritičan jer se očekuje eksponencijalni rast broja slučajeva. Na teritoriji koju pokrivamo, a to su opštine Vrnjačka Banja i Raška i teritorija grada Kraljeva, za sada nemamo slučajeva, ali imamo znatan broj priliva ljudi iz inostranstva”, naveo je Macan.

Dodao je da Zavod pokušava sve da ih registruje i apeluje na one koji su došli iz inostranstva da se jave kako bi bili uvedeni u sistem i kako bi im bili objašnjeni postupci samoizolacije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More