“U bezizlaznoj smo situaciji”, Srbi zatočeni na granicama širom sveta, povratak neizvestan

Foto> Tanjug& Christoph Soeder/dpa via AP
449

Oko 30 naših turista je praktično zarobljeno u Maroku zbog globalne situacije oko korona virusa i ne može da se vrati u Srbiju jer su svi letovi otkazani, saznaje “Blic”. Još nekoliko takvih grupa je rasuto širom sveta i njihov povratak je neizvesan, a Ministarstvo spoljnih poslova radi danonoćno da bi im pomoglo.

“Ima ih koliko hoćeš”, slikovito je opisao “Blicu” jedan od službenika državne uprave koji je upućen u situaciju.

O kolikoj se drami i logističkoj noćnoj mori radi najbolje ilustruju reči predsednika Aleksandra Vučića sa sinoćne konferencije za novinare. Vučić je otkrio da se za samo dva dana iz inostranstva u Srbiju vratilo čak 35.376 srpskih državljana. Svi oni su zbog situacije sa korona virusom upućeni da 14 dana provedu u samoizolaciji, piše Blic.

Srpski državljani u Maroku nisu bili deo turističke grupe, već su išli u pojedinačnim aranžmanima, ali su se tamo spojili kad su se našli u problemu.

“Trenutno smo u Marakešu. U Maroko smo uglavnom došli turistički pre desetak dana. Nekima je aranžman već istekao, dok nekima ističe sutr”, kaže jedan od putnika.

Prva grupa trebalo je da se vrati pre pet dana, ali su otkazani letovi, najpre “Rajan era”, a zatim i “Lufthanze”.

“Našli smo se u bezizlaznoj situaciji i već pet dana plaćamo hotel. Kontaktirali smo ambasadu, ambasador nam je rekao da se radi na našem slučaju i napravio je vajber grupu preko koje svi komunicirmo”, kaže sagovornik “Blica”.

U javnosti se pojavila i vest o grupi od sedmoro naših državljana koji su u Španiju otišli turistički prošle nedelje i sada nemaju način da se vrate u Srbiju. Ova grupa, u kojoj je i trudnica, trenutno je u Las Palmasu,na Kanarskim ostrvima, objavio je Bizlife. Trebalo je da se vrate u zemlju preko Temišvara, ali se situacija sa korona virusom u Španiji naglo pogoršala, uvedeno je vanredno stanje i oni su sad u problemu.

Kako saznajemo nezvanično, ovakvih slučajeva je mnogo više nego što se misli. Nije reč samo o turistima, već i o studentima, zaposlenima u inostranstvu, kao i o ljudima koji se leče u nekoj od zemalja.

Dačić: Činimo sve da pomognemo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za “Blic” da Ministarstvo i naša diplomatsko-konzularna predstavništva čine sve da pomognu našim građanima širom sveta.

“Dali smo instrukcije svim našim ambasadama i predstavništvima da urade sve što mogu. Imaćemo hitan sastanak na kojem ćemo napraviti presek stanja i videti šta još može da se uradi”, kaže Dačić za “Blic”.

YUTA otkazala sve aranžmane do 15. maja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije YUTA odlučila je da do 15. maja otkaže sve turističke aranžmane za inostranstvo, zbog vanredne situacije u zemlji, ali i otežanih uslova putovanja u čitavom svetu, izazvanih epidemijom korona virusa.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More