“Svi brinu. Situacija je veoma teška”: Srbi koji studiraju u Americi “zarobljeni” na aerodromu u Amsterdamu!

(AP Photo/Peter Dejong)
509

Grupa od devet državljana Srbije i dalje je zatočena na aerodromu u Amsterdamu pošto im je otkazan let za Srbiju.

U pitanju su naši državljani, sportisti, koji studiraju u Americi. Osmoro njih je juče stiglo u Amsterdam sa nadom da će uspeti da se probiju do Srbije, ali nisu uspeli.

– Otkazan nam je let i ne postoji nijedna mogućnost da se vratimo kući – kažu za Telegraf.rs.

Oni su stupili u kontakt sa konzulatom i čekaju povratne informacije kako bi znali šta dalje da čine. Jutros im se pridružio još jedan Srbin, student iz Detroita, a čekaju još dvoje da im se pridruži.

– Aerodrom je maltene pust. Jutros je nešto putnika sletelo i to je to. Tu smo mi i zaposleni maltene. Našli smo jedno mesto na aerodromu gde smo malo uspeli da dremnemo, sad čekamo da se otvori jedan kafe kako bismo mogli da kupimo nešto da jedemo – kaže nam Jovan S. koji je zatočen.

On ističe da na aerodromu maltene ništa ne radi i da se čeka trenutak kada će čitavu zgradu da zatvore i morati sve da evakuišu.

– Pokušavamo da saznamo šta će se dogoditi sa nama ukoliko to učine. Nadamo se da će do tada poslati avion po nas, ukoliko ne, da će nas bar smestiti u neki hotel – kaže nam Jovan.

Srećom, na aerodromu ima interneta, pa uspevaju da budu u kontaktu sa svojim najmilijima koji ih čekaju u Srbiji.

– Svi brinu, situacija je veoma teška, šta da vam kažem – zabrinut je naš sagovornik.

– Pokušali smo da dođemo za Beograd preko Zagreba i Istanbula, ali ili su letovi bili otkazani, ili nije bilo mesta – kaže nam Jovan.

Podsetimo, predsednik Vučić je sinoć tokom svog obraćanja rekao da je država spremna da pošalje naše avione za srpske studente i druge građane koji su ostali zarobljeni na aerodromima u inostranstvu.

– Spremni smo da pošaljemo naše avion i mi to da platimo. Naši ljudi i studenti treba da razumeju da ćemo da pokušamo i potpisaćemo specijalnu dozvolu za tu vrstu specijanih letova za našu decu i građane – rekao je Vučić.

Dačić:Organizujemo pomoć za građane zarobljene na aerodromim

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, u koordinaciji sa kabinetima predsednika i premijera, radi na organizaciji pomoći građanima Srbije koji su zbog epidemije korona virusa zarobljeni na aerodromima širom sveta, rekao je danas za Tanjug ministar Ivica Dačić.

“Kao što su predsednik i premijerka najavili, krizni štab MSP u koordinaciji sa kabinetima predsednika i premijerke, radi na organizaciji pomoći našim građanima koji su zbog haosa u međunarodnom saobraćaju zarobljeni na raznim aerodromima”, rekao je Dačić.

Širom Evrope na aerodromima se nalaze i građani Srbije koji su zarobljeni zbog izmena u vazdušnom saobraćaju do kojih je došlo nakon što su mnoge države uvele mere za sprečavanje širenja korona virusa.

Predsednik Aleksadnar Vučić juče rekao da je država spremna da pošalje avione za srpske studente i druge građane.

Izvor Telegraf.rs, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More