Zbog kršenja izolacije, 19 gastarbajtera koji su došli u Srbiju, poslati u PRITVOR! Može da traje i duže od 30 dana!

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
1,818

Zbog kršenja pravila obavezne samoizolacije 19 osoba je tokom jučerašnjeg dana završilo u pritvorima u Zabeli, Pirotu i Vršcu, a reč je o našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu, a doputovali su u Srbiju, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić.

Osam ih je u pritvoru u Zabeli, sedam u Pirotu i četiri u Vršcu – tri posebna objekta koje je resorno ministarstvo odredilo za smeštaj lica koja prekrše mere nadležnih, rekao je Ilić za Prvu televiziju.

Ilić kaže da je Ministarstvo pravde preporučilo javnim tužilaštvima da obavezno traže određivanje pritvora za sva lica koja prekrše meru samoizolacije od 14 ili 28 dana, koju su im odredile nadležene institucije (Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova).

On je objasnio da ta preporuka nije obavezujuća, ali su tužioci postupili u skladu sa preporukom i svuda gde je bilo zahteva za pritvor, on je bio i određen.

Pritvor traje 30 dana, i nije reč samo o pravilima krivičnog postupka već i karantinskim pravilima.

Ilić je naveo primer da ako posle ulaska jedne osobe u pritvor posle nedelju dana uđe neko za koga postoji sumnja da ima korona virus može se računati na to da će se u tom slučaju produžiti boravak prvog lica, i praktično svi oni koji su završili u pritvorskim jedicama u takvim situacijama neće izaći iz pritvora do kraja epidemije, pa čak i danima kasnije.

“Država drži svoje obećanje, jasno je da onaj ko ne poštuje karantin biće uhapšen, važno je da svako ko želi da ne završi u pritvoru i ugrožava druge poštuje ono što je napismeno dobio na papiru. Daleko je ugodnije da budu kod svoje kuće nego bilo kojoj instituciji “, rekao je Ilić.

Svi oni koji su zaraženi u pritvorima će dobiti maksimalnu zdravstvenu negu, a mere su dogovorene sa zavodima za javno zdravlje.

Ministarstvo je dalo preporuku i Republičkom javnom tužiocu, da u slučaju nepostupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca.

Ilić kaže da disciplinske mere mogu biti različite- od razrešenja, do umenjenja plate, opomene…

U Srbiji od danas zatvoreni svi granični prelazi za putnike! Najviše naših državljana došlo iz ove 4 zemlje!

Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da poštuju mere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna i od velike važnosti kako bi se u što većoj meri sprečilo širenje zaraze.

Spreman KARANTIN za državljane Srbije koji se vraćaju u zemlju, evo koga će slati tamo! (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More