“Plačeš, teško je ali..”, Anita čula da negovateljice lepo zarađuju pa se zaputila za Nemačku (FOTO)

Foto: PrintScreen/TV Prva
539

Procenjuje se da ce narednih godina, demografski sve starijoj Nemačkoj, biti potrebno stotine hiljada radnika, pre svega medicinara i negovatelja. Međutim, žene iz Srbije od kojih su mnoge u penziji, koje nisu medicinske sestre, i čak ne govore dobro jezik takođe odlaze tamo da dobro zarade.

Koliko mogu da zarade za mesec dana i kakav je to posao? Odgovore na ta pitanja saznaćete iz prve ruke od Anite koja je od prijateljice čula da se u Nemačkoj dobro zarađuje čak i 1000 evra, a da je za početak potrebno samo da nauči par reči na nemačkom. Kada je sve “uslove” ispunila, Anita se uputila tamo i sada je babisiterka.

Foto: PrintScreen/TV Prva

“Žena sam koja sve voli da proba i vidi pa sam odlučila da i ja idem za Nemačku. Od moje prijateljice koleginica mi je rekla naučiš nekoliko reči i ideš da zaradiš”, započinje svoju priču za TV Prva Anita koja sada radi kao babisiterka.

Otišla je kod jedne “bakice” u Frankfurt vođena idejom da se ljudi više kaju zbog onoga što ne urade nego zbog onoga što urade odlučila je da napusti Vršac, da ode i proba. Tako je stigla u Frankfurt gde ju je sačekala druga žena iz Srbije koja je pazila baku.

“Tamo sam imala koleginicu koja je radila pre mene dva tri meseca i ona mi je sve objasnila. Sve je bilo super dok je ona bila tu. Kad je ona krenula uveče i kad je otišla ostala sam sama. Hoće bakica nešto da mi kaže ja je ništa ne razumem i ja sam htela da pozovem broj i da se vratim kući”, priča Anita.

Nezvanično na stotine žena iz Srbije odlazi na nekoliko meseci da čuva starije u Nemačkoj. Kažu da ima mnogo penzionerki kao i da im nije pripreka to što slabo ili nikako ne govore nemački. Međutim mnoge od njih nisu htele da javno govore o svom poslu.

Iako Anita tamo može legalno da radi zato što je Rumunka kaže da je posle prvog meseca jedva čekala da se vrati kući.

“Plačeš teško je, niko te ne vidi, ali dobro prođe mesec znaš dobićeš pare. I ja sam otišla kući posle mesec i po ali sam se opet vratila. Jer znaš da te kući čekaju deca i da možeš da im kupiš sve što oni hoće. I onda potrošiš novac, pitaš šta ću ja ovde i onda ideš nazad”, kaže Anita.

 

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More