Nova mera u Austriji: Produženo ograničenje slobode kretanja, Kurc poslao poruku građanima!

(AP Photo/Ronald Zak)
1,309

Austrijska vlada donela je danas odluku da ograničenje slobode kretanja produži do 13.aprila.

To znači da će ograničenja u javnom životu ostati na snazi u celoj Austriji još tri nedelje.

Cilj je da se što više smanje socijalni kontakti građana, kako bi se delovalo protiv širenja korona virusa.

„Ovo je maraton, izdržite“, poručio je, s tim u vezi, austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

On je naglasio da svako po poštuje mere vlade spašava ljudske živote.

„Ne smemo popuštati. Moramo mere koje smo preduzeli nastaviti da primenjujemo. Svestan sam koja to odricanja izuskuje i zato se zahvaljujem stanovništvu. Impresioniran sam od onoga što činite”, podvukao je Kurc.

Istakao je da je Austrija na ispravnom putu, i da svi eksperti hvale preduzete mere, kao i da su u međuvremenu I druge države preduzele slične mere.

“Brojke dokazuju da mere deluju“, podvukao je on.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da se od preduzimanja mera njihova delotvornost vidi tek za osam do 10 dana.

Trenutno, ukazuje, postoje efekti prvih mera, kao što su bili otkazivanje svih manifestacija, zabrana većih okupljanja, ograničen rad kafićima i drugim ugostiteljskim objektima.

„Mere deluju i krećemo se u pravom smeru. Na pravom smo kursu. Dnevni rast je smanjen na 20 odsto, a naš cilj je da bude na ispod 10, odnsono jednocifren i da se zaustavi“, kazao je on.

Anšober je naglasio da, iako postoji svetlost na horizontu, prvi pozitivni rezultati ne smeju navesti na popuštanje od poštovanja naloga vlasti, već treba da budu podstrek za dosledno nastavljenje ovog puta.

Krajem iduće nedelje, kako je rekao, očekuje prve rezultate aktuelnih, drastičnijih mera, to jest ograničenja slobode kretanja.

Čim se cilj smanjenja širenja korona virusa bude postigao, mere će, kako je objasnio, biti postepeno labavljene mera.

„Nećemo imati situaciju da će se od jednog na drugi dan mere ukinuti. Mi dnevno analiziramo stanje i detaljno razmatramo šta će biti I posle 13.aprila”, rekao je Kurc dodajući da se radi i na tome kako će se postepeno, kada bude moguće, čitav „sistem“ ponovo pokrenuti i ići ka normalnom radu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More