Poseban pritvor u tri grada za gastarbajtere koji prekrše mere samoizolacije

(AP Photo/Andy Wong)
328

BEOGRAD – Svi oni koji prekrše mere samoizolacije, koja im je određena radi sprečavanja širenja korona virusa, biće uhapšeni a potom pritvoreni na minimum 30 dana u posebne pritvorske jedinice u Vršcu, Požarevcu i Nišu.

Reč je mahom o državljanima naše zemlje koji rade u zemljama Zapadne Evrope u onim zemljama u kojima postoje žarišta virusa, a prekršili su zabranu napuštanja stana na 14 ili 28 dana, čime su izvršili krivično delo “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”.

Počinioci drugih krivičnih dela ići će u redovne pritvore uz primenu posebnih sanitarnih mera koje se sprovode više od mesec dana u svim srpskim zatvorima za sva novoprimljena lica.

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić objašanjava za Tanjug da će lica koja krše samoizolaciju biti izolovana od ostalih pritvorenika kako bi se otklonila svaka mogućnost unošenja korona virusa u zatvorski sistem.

“Oni će biti smešteni u posebne pritvore u Vršcu , Požarevcu i Pirotu u kojima važe naročite mere, jer u njih dolaze ona lica za koja može da postoji ozbiljna sumnja da su zaražena korana virusom”, naveo je Ilić.

Ovaj poseban pritvor, kako je naveo, određeuje se kao i redovni – u trajanju do 30 dana i može da bude produžen u skladu za Zakonikom o krivičnom postupku.

“Pored toga, pošto za ova lica važe i karantinski propisi – kada zdravstveni radnici procene da treba da budu duže izolovana, ona će ostati u ovim u zatvorskim prostorijama ili će dobiti meru kućnog pritvora”, naveo je Ilić.

Posebno je istakao da su od početka opasnosti od širenja virusa, u svim zatvorima i pritvorima počele da važe posebne sanitarne mere, te svako novo lice koje ulazi u redovni pritvor ima posebne karantinske uslove kako ne bi došlo do eventulane transmisije virusa u pritvoru.

To znači da će oni koji krše policijski čas ili se bave nedozvoljenom trgovinom, ili počine neko drugo krivično delo, ići u redovan pritvor u skladu sa tim merama i karantinskim uslovima.

Zatvorenici su, inače, od pre desetak dana stavili svoje proizvodne kapacitete u pogon za izradu zaštitnih maski i to u tri zatvora – ženskom odeljenju zatvora Požarevcu, zatvoru u Nišu i Sremskoj Mitrovici.

Oni proizvode dnevno oko 3.000 maski i podmiruju potrebe zatvorskog sistema.

“Što se tiče sudova, svi sudovi dostavljaju potrebe za higijenskim materijalom, a čim bude vise na raspolaganju takvog materijala sudovi će biti jedan od prioriteta da dobiju što su tražili. Očekujemo da ćemo već od ponedeljka imati raspodelu higijenskog materijala”, rekao je Ilić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More