Istina o odnosu Pupina i Tesle

Foto: Wikipedia/collaque maker
842

Dva srpska naučnika, koja su živeći i radeći u Americi, ostavila neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva, često stoje jedan nasuprot drugom. Glasine, legende i poluistine nameću se kao mera njihovih odnosa.

Laž je zasađena u listu „Politika“, 27. aprila 1927. godine. U članku koji piše izvjesna osoba, koja se samo tada pojavljuje u štampi, tendenciozno se postavljaju u sukob ova dva velika čoveka. Da je ta osoba imala špijunsku biografiju, otkriveno je, ali njegove laži nastavile su da žive. Važno je ukazati na sve tačke susreta dva velika čoveka, kao što su poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost majke, susret sa Amerikom, pojavnost u američkoj javnosti, posebno štampanim medijima, odnos prema umetnosti i umetnicima, zajedničke susrete i aktivnosti, ali i najvažnije njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva.

Očevi idealizma u američkoj nauci, kako ih je prepoznavalo vreme u kome su živeli stalno su isticali da naučni rad mora biti za dobrobit čovečanstva.

Da li danas znamo da je na Pupinov poziv Nikola Tesla dolazio na Kolumbija univerzitet kako bi inspirisao njegove učenike, da li znamo da su i Pupin i Tesla plakali dok su slušali guslara u Americi, da li smo se zagledali u štampu iz vremena njihovih života, koja ih je spajala u želji da spasu svet od ratova.

Naslovi u američkim novinama, kao, na primer: „Tesla i Pupin će zajedno uspeti da naprave pronalazak koji će zaustaviti rat“, ili „Tesla i Pupin kuju planove za mir u svetu“, vode nas do potpuno drugačije slike od one zasađene u sred Beograda. Ono što ostavlja bez daha je Teslina prepiska sa našim tadašnjim konzulom, a koja pokazuje Teslinu brigu za Pupinovo zdravlje. Poslednji njihov susret, dan pre Pupinovog upokojenja, tumačen je, opet lažno, kao susret pokajnika – Pupina i Tesle, koji se razmišljao da li može da mu oprosti. Ni ta slika, kao ni lomljenje palčeva u Njujorškom univerzitetskom klubu ili Pupinova svedočenja protiv Tesle – nije tačna.

Tesla se, kada mu je supruga našeg konzula rekla – da je vreme, odmah spustio ispred hotela i taksijem krenuo ka bolnici. Ostali su više od sat vremena u razgovoru, a Tesla nikome, ni lekaru nije dozvolio da ostane u bolničkoj sobi. Ne znamo danas da su se prilikom poslednjeg susreta, poslužili slatkim od pomorandžine kore, koji je supruga konzula pripremila. Ne znamo ni da su mnoge arhive u Americi – putokaz do poštovanja i saradnje ova dva Srbina.

Aleksandra Ninković Tašić: Pupinova “duhovna unuka” i vitez srpske kulture

Kolumbija šalje jedno od Pupinovih predavanja, koje počinje s rečima: Čovek ni u šta ne može biti siguran, nisam ni ja – osim u jednu stvar – da je Nikola Tesla u pravu. Kongres šalje 600 strana Pupinove odbrana Teslinog polifaznog sistema. Američka akademija nauka čuva podatke od kojih raste ponos što su ova dva diva potekla iz našeg naroda.

Evo ga samo jedan izveštaj sa suđenja, koji baca svetlo na našu priču:

„TESLA JE PRAVI IZUMITELj BEŽIČNOG SISTEMA“, navodi Pupin.

Prof. Pupin sa Univerziteta Kolumbija svedočio je danas popodne kao svedok ekspert pred federalnim sudijom Viderom (Veeder) u ime kompanije Atlantic Communication u tužbi za navodnu zloupotrebu prava na patent podnetoj od strane kompanije Marconi Wireless iz Amerike. Prof. Pupin je naveo da kada je Vilijam Markoni (William Marconi) bio tek momčić koji je radio za gospodina Riđa (Signor Riggio) u Italiji on iz radoznalosti uzemljio obe žice u eksperimentu da vidi kakav će rezultat dobiti i proizveo je bežične talase, a da nikada nije u potpunosti shvatio pun značaj toga.

Prof. Pupin je odao priznanje za otkriće bežičnih talasa Nikoli Tesli koji je “svoje otkriće dao svetu besplatno.”

Dokaza je mnogo, ali laž se decenijama provlači. Ovo je samo početak duge liste koja spaja dva velika genija, koja su delila strast prema umetnosti, čitala iste narodne pesme, a često iste ljude nazivali bliskim prijateljima. Uz mnoge podatke priča o sukobu se topi, a narasta ona o slozi i poštovanju.

Aleksandra Ninković Tašić

(Autor je predsednik „Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin“)

Izvor In4us.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More