Ambasade Srbije prave spiskove građana čiji je povratak prioritetan

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC
353

Ambasada Srbije u Vašingtonu kao i brojne druge, prikupljaju podatke o ugroženim građanima Srbije koji žele da se vrate u zemlju, uz još jedan savet i apel da ukoliko su u mogućnosti odlože putovanje dok se situacija ne poboljša.

Da bi bili na spisku potrebno je ambasadi dostaviti četiri osnovna podatka mesto boravka, konktakt telefon, fotokopiju pasoša i vize.

Ambasada je tim povodom otvorila i poseban mail konzularnovasington@gmail.com

Vlada je juče nakon zabrane međunarodnih letova, organizovala povratak za građane Srbije koji su ostali u tranzitu na aerodromima u Parizu i Amsterdamu gde je između ostalog bili i studenati koju su morali da napuste studentke domove u USA nakon što je uvedeno vanredno stanje zbog korona virusa.

Širom SAD nalaze se i učenici koji ovde završavaju treći ili četvrti razred, ali i oni koji su radili na kruzerima a ostali su bez posla.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da su juce doputovalo 144 državljana Srbije koji su bili u Amsterdamu i Parizu.

“Prioriteti su deca, učenici, studenti, oni koji se igrom slučaja negde nalaze ili na lečenju ili na službenom putu”, rekao je on i dodao da su u ovoj situaciji turisti, na žalost, na kraju prioriteta.

Ukazao je da je doneta odluka da se zatvore granice, a da svi oni koji modgu da se vrate dolaze iako su granice zatvorene, među njima i avion iz Rusije.

“Veoma je teško obezbediti svakom da se vrati” dodao je Dacic i istakao da bez dozvole predsednika nijedan avion ne šalju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu da državi nije problem da pošalje avione po državljane zarobljene na aerodromima u svetu, ali da je problem dozvole za sletanje.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More