Gde i kako u Srbiji i Americi da nabavite lekove za lečenje koronavirusa! (VIDEO)

(Claudio Furlan/LaPresse via AP)
2,588

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je juče da su klorokin i hidroksiklorokin (chloroquine / hydroxychloroquine), lekovi koji se koriste za lečenje malarije i teškog artritisa, odobreni od strane Uprave za hranu i lekove za testiranje u svrhu lečenja zaraženih od koronavirusa COVID-19. Tramp je potvrdio da će lek biti dostupan “skoro odmah”.

Inače, radi se o leku koji razne kompanije u svetu proizvode pod različitim imenima, a koji se koristi za lečenje obolelih od malarije, kao i za ublažavanje simptoma težih oblika reumatoidnog artritisa. Tako ga francuska kompanija Sanofi proizvodi pod imenom “plaquenil” i licencno prodaje drugim farmaceutskim kompanijama u svetu, piše SerbianTimes.info.

U Španiji ovaj lek proizvodi firma “Laborarorios Rubio” i prodaje ga pod imenom “dolquine” i kao takav može da se dobije na recept ili da se kupi u apotekama širom Srbije. Između ostalog, lek je bio dostupan u “Apotekama Beograd”, apoteci “Sveti Sava” kod Železničke stanice u Beogradu, privatnim apotekama “Galena lab”…

Srpski genetičar Miodrag Stojković o mogućem leku za koronavirus

Kontraindikacija nakon dužeg korištenja ovog leka je slabljenje funkcija čula vida.

Studija koja je prethodno objavljena u časopisu International Journal of Antimicrobial Agents otkriva da je od 30 pacijenata zaraženih sa koronavirusom COVID-19 koji su tretirani hidroksiklorokinom njih 70% izlečeno – posle 6 dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspešnost je 100%”.

Studija je sprovedena nakon što su lekari u Kini uočili da se trajanje infekcije smanjuje ukoliko se primeni kombinacija ova dva leka.

Antibiotik koji se koristi u kombinaciji sa lekom za malariju, “azithromycin“, proizvod kompanije Sumamed, na području Balkana licencno proizvodi “Pliva” iz Zagreba, a Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije ga je odobrila u oktobru 2018,.godine, i pored kontroverznih komentara na njegovo dejstvo (navodno izaziva poremećaj srčanog ritma). Može se pronaći u državnim i privatnim apotekama širom Srbije.

Ovim povodom na tviteru se oglasio i poznati srpski naučnik, genetičar, Miodrag Stojković, koji trenutno radi u istraživačkom timu na Univeritetu Harvard u Bostonu.

Zanimljivo da je jedina američka kompanija koja po licenci Sanofija proizvodi “plaquenil” – “New Jersey’s Rising Pharmaceuticals”, u januaru udvostručila cenu ovog leka. Ova kompanija je u odgovoru na pitanje novinara insistirala na tome da je rast cena bio „slučajan“.

Lek se može naći u privatnim apotekama u celoj Americi.

Izvor SerbianTimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More