SPC danas obeležava Mladence, zbog koronavirusa ovako je jutros bilo u crkvama (FOTO)

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC
299

Crkva i vernici u Beogradu su danas na liturgiji, na Mladence, poštovali mere Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa, tako što su stajali ispred hramova i ulazili unutra smenjujući se po pet ljudi.

Patrijarh SPC Irinej u dopisu je naložio sveštenstvu da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu i drugim preventivnim merama koje treba da doprinesu sprečavanu širenja virusa korona.

“Istovremeno ih pozivamo da na svaki mogući i dozvoljeni način vode duhovnu brigu o parohijanima koji su im povereni”, navedeno je u dopisu za Arhiepiskopiju begoradsko-karlovačku.

U Sabornoj crkvi vernici su slušali liturgiju i molili se ispred hrama držeći odstojanje, a pojedini su nosili maske.

Snimatelju Tanjuga su rekli na ulazu u crkvu da mora da stavi zaštitnu masku.

Tokom pričešća vernici su se smenjivali u crkvi, a bilo je i dosta mladih ljudi sa decom.

Foto: Naši u svetu

U Crkvi Svetog Nikole u Višnjici sveštenstvo i vernici su se, takođe, pridržavali mera vlade i u deo crkve gde stoji narod nije ulazilo više od po pet vernika.

U višnjičkoj crkvi sveštenik je pričestio vernike ispred hrama.

Foto: Naši u svetu

Mladenci se obeležavaju 22. marta, a njih proslavljaju parovi koji su se venčali u prethodnih 12 meseci. Tog dana im u goste dolazi najuža porodica i prijatelji, sa darovima koji bi trebalo da pomognu mladim parovima da se „skuće”, piše RTS.RS.

Sanja i njen suprug Milan uskoro će obeležiti godinu dana zajedničkog života, a kako to običaju nalažu, danas su trebali da proslave Mladence. Planiran je svečani ručak u porodičnoj kući uz prisustvo četrdeset gostiju, ali je proslava odložena. Mlada, ipak u šali, kaže, da poklone prima i u vanrednim okolnostima, a ručak za goste priprema čim se ukaže prilika.

“Ne pravimo ove godine Mladence zbog virusa, kad se situacija smiri napravićemo još veću proslavu nego što smo mislili, pozvaćemo i one goste što nismo mislili”, rekla je Sanja Nedeljković, iz Novog Sada.

Najočuvaniji običaj je pravljenje obrednih kolačića koji se zovu mladenčići, koje mlada daruje gostima.

“Mlada na dan Mladenaca mesi 40 obrednih kolačića koji se najčešče prave od pšeničnog brašna koji se peku, potom premazuju s medom. Zašto s medom jer med upravo simbolizuje kako da kažem večnu ljubav, pa tako med se često koristi i u raznim ritualima i u svadbenim običajima nakon crkvenog venčanja ili stupanja prvi put u mladoženjinu kuću”, rekla je Jelena Tanacković, etnolog.

I Jelena je jedna od onih koja će danas imati posla u kuhinji.

“Ja imam priliku i čast da ove nedelje proslavljam Mladence, naravno usled novonastale situacije praznik ću proslaviti u krugu ukućana, dakle sa mojim suprugom i njegovim roditeljima, a druženje sa mojom porodicom, prijateljima i kumovima ćemo ostaviti za neku lepšu priliku, a mladenčiće svakako mogu da očekuju”, dodaje Jelena Tanacković.

Simbolike ima i datumu obeležavanja Mladaneca koji se proslavalju odmah po početku proleća. Naši stari, kažu, da su u prošlosti na današnji dan jeli cvet od drena, kitili kuću zelenilom i pravili venčiće, kako bi prizvali zdravlje i dugovočnost u budućem životu supružnika.

Izvor Tanjug, RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More