U zemljotresu u Zagrebu oštećena Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg (FOTO)

FOTO TANJUG / SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA /
164

U snažnom zemljotresu koji je jutros pogodio Zagreb ostećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, a povređenih nema, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve uz neKoliko fotografija oštećenog hrama.

Ðakon Dragan Radić je za Informativnu službu SPC rekao da među sveštenicima SPC i članovima njihovih porodica nema povređenih.

Na sajtu SPC objavljene su fotografije postradalog hrama i zdanja u okolnim ulicima koje je napravio đakon Dragan Radić.

Zemljotres jačine 5,3 stepeni dogodio se jutros u 6.23 u Zagrebu, javilo je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Epicentar potresa bio je sedam kilometara severno od Zagreba na dubini od deset kilomatara.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao je danas vernike i sve koji su pretrpeli bilo kakve posledice u jutrošnjem zemljotresu u Zagrebu ili usled korona virusa da se obrate sveštenicima te mitropolije a da će oni u skladu sa mogućnostima učiniti sve kako bi im pomogli.

FOTO:TANJUG / SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

On je dodao da među vernicima nema nastradalih, ali da postoje velika oštećenja na zgradama koje poseduje zagrebačko-ljubljanska Mitropolija.

Naveo je da su velika oštećenja na Sabornom hramu na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

FOTO TANJUG / SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA /

Ističe da postoji bojazan da su ona još veća nego što se sada čini, a da će se to znati kada se bude videlo kakva je statička situacija na hramu, koji inače spada u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrtvatske.

Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu, delo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisca Aleksandra Muhina, koji trenutno predvodi radove ukrašavanja enterijera hrama Svetog Save u Beogradu.

„Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo. U ovom trenutu kada se čitav svet hvata u koštac sa korona virusom, Zagreb je danas, u jutarnjim časovima, doživeo i zemljotres“, rekao je Porfirije, a objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

FOTO TANJUG / SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA /

On je poručio da je sigurno da nikada iskušnjenja nisu veća od duhovnih snaga koje kao ljudi nosimo, pogotovu ako postoji solidarnost i ako funkcionišemo kao zajednica.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More