Kineski stručnjaci procenjuju stanje u Srbiji: Najmanje 29 dana da se stabilizuje situacija

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC
8,382

Pulmolog i alergolog Branimir Nestorović je kao gost na TV Prva, a govoreći o korona virusu u našoj zemlji, naveo da su kineski lekari razgovarali sa našim stručnjacima, te da je najpre rečeno da smo uradili sve kako treba.

– Stiglo je 6 lekara, pulmologa, epidemiloga i jedan psiholog jer je ljudima jako teško da budu sami u izolaciji. Sve što su nam rekli, mi smo već uradili. Prvo su rekli da mora da bude stroga izolacija. Kažu da je najveći problem u Kini bila porodica, jer su članovi prenosili jedno na drugog. Sledeća stvar je bila da se izdvoje specijalizovane bolnice, mi smo to već uradili. Treća stvar je bila nabavka opreme – naveo je Nestorović.

– Dali su primer Hajnana, provincije veličine Srbije, samo su merama izolacije i samoizolacije za 29 dana zaustavili epidemiju i imali su jako mali broj zaraženih – naveo je pulmolog.

On je naveo da epidemija opada kada 60 do 70 odsto stanovnika postane zaraženo.

Kako je objasnio dr Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, ogromna većina zaraženih koronom umre jer virus toliko ošteti alveole u plućima, napunih tečnosšću, da više ni uz respirator kiseonik ne može da stigne do njih.

– Njegova glavna osobina je da se po jutru dan ne poznaje – rekao je dr Janković.

Kako je naveo dr Nestorović, kolega iz Kine mu je rekao da je imao pacijenta koji je tek posle 6. puta bio pozitivan.

– Imali su pacijenta kojeg su 5 puta testirali i svih 5 puta je bio negativan. Tek 6. put je test bio pozitivan – rekao je pulmolog.

Lončar:Kinezi kazu – 29 dana za stabilizaciju stanja

Ukoliko svi počnu da se pridržavaju svih mera, stručnjaci iz Kine procenjuju da će Srbiji trebati 29 dana da stabilizuje situaciju sa korona virusom, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Loncar.

Grupa kineskih stručnjaka u subotu je došla iz Kine kako bi Srbiji pomogla u borbi sa koronavirusom.

Lončar je sinoć za RTS rekao da su prve reakcije kineskih stručnjaka zadovoljavajuće i da su zadovoljni merama koje je Srbija preduzela.

“Oni su kratko ovde, upoznaju se sa našom situacijom, do sutra posle podne će izaći sa prvim setom novih mera koje su se kod njih pokazale kao dobre”, ističe Lončar.

Kineski stručnjaci smatraju, naveo je ministra, da je potrebno 29 dana da bismo, u slučaju da se pridržavamo sadašnjih mera, došli do situacije da nam ne rast broj novih slučajeva korona virusa.

“To je njihova prva verzija, oni se još ograđuju. Stvarno se nadam da ćemo danas imati neki novi predlog i set mera”, ističe ministar zdravlja.

U ovoj situaciji, kaže, zabrinjava to što se pojedini ljudi ponašaju kao da se ništa ne dešava.

“Ne bih mere nazvao strogim ili bilo šta, nego boljim i najboljim, moramo da dođemo do najbolje mere, to je mera koja spasava ljudski život. Mi ćemo sve uraditi što je do nas da spasimo ljudske živote, odnosno da dođe do zaustavljanja virusa”, naglašava Loncar.

Izvor Tanjug, TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More