“Gladni smo i prljavi”, Srbi, među njima i trudnica, danima “zarobljeni” na austrijsko-mađarskoj granici (VIDEO)

(Tibor Rosta/MTI via AP)
6,969

Naših 36 ljudi u petnaestak vozila sa srpskim registarskim tablicama od 19. marta blokirano je na ničijoj zemlji, između Austrije i Mađarske, kod graničnog prelaza Nikeldorf. Među putnicima je i Biljana Gnjatić Desnica (28), u petom mesecu trudnoće, a do nedelje je bila i porodica sa bebom, ali su ih Austrijanci pustili da se vrate u Beč, pišu Večernje novosti.

“Svi se smrzavamo u kolima, noćas je bilo minus šest stepeni. Gladni smo i prljavi, pet dana se nismo kupali. Ja sam u vozilu sa roditeljima, koje sam iz Nemačke, gde radim, kada je proglašena pandemija, požurila da vratim u Despotovo, jer tamo nemaju zdravstveno osiguranje. Na ovaj prelaz smo stigli u četvrtak, u pet ujutro, ali nas već nisu puštali da uđemo u Mađarsku, iako je Srbija tek u petak, u osam, zatvorila granice. Kolona je bila ogromna”, kaže Biljana.

Ona dodaje da je u kombiju, pored nje, težak bubrežni bolesnik, koji već danima mokri krv. U koloni je bilo prvog dana oko 250 ljudi, ali su Austrijanci na kraju ipak pustili one sa austrijskim papirima da se vrate. I dok su Srbi čekali u kolima, Bugari i Rumuni su nesmetano prolazili.

“Mađari su nam rekli da bi nas najrađe pustili da prođemo, ali da ne možemo da uđemo u Srbiju. Sve vreme nas čuva austrijska policija. U početku smo dobijali tri puta dnevno po jednu kiflu sa nekim namazom, i mogli smo da kupimo nešto u marketu, u obližnjem selu i na pumpi. Sada nam više ni to ne daju, pa ne znamo kako ćemo se grejati kad nam nestane goriva. Ovo je humanitarna katastrofa! Obišli su nas u nedelju službenici naše ambasade i pitali šta treba. Rekla sam da oni imaju čak i maske, a da se mi danima ne kupamo, nemamo gde ruke da operemo, niti valjano da idemo u toalet. Službenik je pitao da li da skine i da mi da svoju masku. Službenica do njega se smejala. Osetila sam se poniženo”, kaže Biljana.

U koloni je i Boško Šušnjar (58), Somborac, moler po profesiji, inače dijabetičar, čija se kćerka Marina Kusić, javila našoj redakciji.

“Tata je otišao sa još nekim kolegama u Nemačku, krajem januara, na mesec dana. Dobili su privremeni posao. Otišao je da zaradi pare za sestrinu svadbu. Do poslednjeg časa poslodavac iz Štutgarta nije hteo da ih pusti nazad, preteći daim neće isplatiti zaradu ni za februar, ni za mart. Na kraju im je podelio otkaze i na austrijsko-mađarskoj granici našli suse 19. marta, uveče, ali nisu uspeli da prođu”, kaže Marina.

Kako objašnjava, svima ponestaje internet, hrana i voda, lekovi, gorivo. S obzirom da više ne mogu ni do pumpe, neće moći da napune telefone, pa će izgubiti kontakt sa porodicom… Marina se obratila za pomoć Ministarstvu spoljnih poslova i ombudsmanu, rekacija se čeka.

Na istom graničnom prelazu nalazi se i autobus sa 60-tak građana Srbije i Crne Gore, među kojima ima i starijih putnika i hroničnih bolesnika. Kako saznajemo, Crnogorci očekuju da njihova vlada pošalje vrlo brzo avion po njih.

Izvor Večernje Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More