Izveštaj o krvnoj grupi A kao najugroženijoj prilikom oboljevanja od korone uzeti s oprezom

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
8,997

U moru informacija o aktuelnoj pandemiji virusa Covid-19, toku bolesti, lečenju i vakcinaciji, mediji se prosto utrkuju ko će izneti što atraktivniju novost.

Sasvim je izvesno očekivati da se u mnogobrojnim objavama nađu neproverene informacije.

Tako je novinska agencija Tanjug prenela vest o istraživanju kineskih naučnika prema kojem su ljudi sa krvnom grupom A najugroženiji virusom korona. Iako sam tekst nema elemente lažne vesti, neophodno je ukazati na prirodu izvora ove informacije, budući da istraživanje potiče sa sajta medRxiv.org.

FakeNews Tragač ne potvrđuje niti osporava rezultate pomenutog istraživanja koje je sprovedeno u Kini, već isključivo skreće pažnju na izvor informacija, budući da je na pomenutom sajtu jasno istaknut savet da se rezultati istraživanja ne plasiraju u medije kao pouzdane informacije.

MedRxiv je servis za objavljivanje preliminarnih naučnih izveštaja iz medicine, pre nego što ih recenziraju eksperti iz date oblasti. U sekciji „O nama“ na tom sajtu piše da istraživanja koja su tamo postavljena ne bi trebalo da budu objavljivana u medijima kao pouzdani izvori informacija, niti kao uputi medicinskom osoblju za njihov dalji rad.

Tanjug je ovu vest preuzeo od ruske novinske agencije TASS, koja ju je objavila 14. marta, a naš portal takođe objavio.

Portal  Naši u svetu se pridružuje ograđivanju o pouzdanom izvoru ovog istraživanja i poziva čitaoce da i dalje prate naše aktuelne objave.

Izvor Naši u svetu, Raskrinkavanje.ba
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More